Wood-Mizer brente pomažu u kultivisanju i osnaživanju rada, kao i pravu žena u Pakistanu

By Rafaela Laurentino, Wood-Mizer

Wood-Mizer brente pomažu u kultivisanju i osnaživanju rada, kao i pravu žena u Pakistanu

 

“Ciqam Green Solutions Private Limited”, poznat i kao "Ciqam", posluje na krajnjem severu Pakistana, blizu Kine, tačnije u dolini Hunza. Ova regija je poznata po svojim planinama i selima, na otprilike 2500 metara nadmorske visine. Dolina Hunza, kojom su nekad vladali prinčevi, bogata je kulturnom baštinom.

"Ciqam" se prevodi kao "zeleno" na Burushaski, što simbolizuje rast i prosperitet. "Ciqam" je posvećen osnaživanju žena, promovisanju ravnopravnosti polova i podsticanju napretka. Imali smo priliku razgovarati sa Aqeelom Bano, izvršnom direktorkom “Ciqama”, kako bismo dobili uvid u to, kako kompanija pomaže ženama u Pakistanu da prevaziđu društvene i kulturne prepreke, kako bi postigle ekonomski napredak.

 

Ciqam Green Solutions Private Limited

"Nekada smo sarađivali sa agencijom Aga Khan Cultural Services Pakistan "AKCSP" koja se fokusira na očuvanje i promovisanje mesta kulturne baštine", kaže Aqeela. "Cilj projekta bio je stvoriti prilike za mlade žene iz siromašnih domaćinstava, u projektima razvoja baštine za "AKCSP". Žene bi radile na poslovima poput stolarstva, vodoinstalaterstva i zidarstva, koji se uglavnom smatraju muškim poslovima u Pakistanu, izazivajući tradicionalni pogled na ženstvenost."

Aqeela se pridružila “AKCSP-u” kao pripravnica u mladosti kada je organizacija obnavljala 1100 godina staru tvrđavu Altit, jednu od najstarijih spomenika Gilgit-Baltistana, koja je gledal na trgovačku rutu Puta svile između Kine i Evrope. Puno je naučila od stranih konsultanata sa ekspertizom u obnovi i rekonstrukciji baštine, stekavši različite veštine, kao što su topografsko i arhitektonsko snimanje i izrada nacrta. Godine 2008., norveška ambasada, glavni podržavalac Zaklade Aga Khan za kulturu, posetila je Gilgit-Baltistan i bila veoma impresionirana jedinstvenim veštinama obrade drveta koje su pokazale mlade žene u dolini Hunza.

 

Tvrđava Altit stara 1100 godina

Pod pokroviteljstvom norveške ambasade, grupa je imala priliku posetiti Norvešku na dve nedelje kako bi učila od drvoprerađivača i stekla uvid u njihovu praksu.

"Tokom ove posete prvi put smo videli  Wood-Mizer mašinu i bili smo impresionirani njenim mogućnostima," deli Aqeela. "Po povratku u Pakistan, bili smo zahvalni kada smo saznali da nam je norveška ambasada odlučila donirati mašinu, i nadali smo se da će to biti Wood-Mizer." Ambasada je podržala Ciqam na njihovom putu, pružajući finansijsku pomoć od 2008. do 2016., taman dovoljno vremena, da se etabliraju kao samostalna kompanija.

“Danas sa ponosom kažemo da vodimo vlastiti posao kao nezavisne žene. To je u skladu sa jednim od centralnih ciljeva našeg projekta – osnaživanje žena da preuzmu kontrolu nad svojim životima i doprinesu ekonomiji.”

 

Wood-Mizerova tehnologija

"U Pakistanu je uobičajeno naći stare i zastarele mašine na pilanama i stolarskim radnjama. Vrsta tehnologije, koju Wood-Mizer nudi je jedinstvena i nečuvena u Pakistanu," deli Aqeela. "Nove Wood-Mizer brente zamenile su našu staru tračnu pilu, koja je imala istrošena sečiva i nije bila bezbedna za korišćenje. Ne samo da nije bila efikasna, nego je zahtevala i više radne snage za rad."

Nova brenta Wood-Mizer “LT70” koristi tehnologiju rezanja uskim tračnim testerama. Ova tračna pila daje uske proreze u drvetu debljine najviše 2 mm. Zbog toga se od svakog trupca može napraviti više dasaka, a manje drveta ide u piljevinu. Nakon brente “LT70”, daske prolaze Wood-Mizerov “EG300” - mašinu za krajčenje, koja skida ivice i reže daske na potrebnu širinu. Korištenje ove dve Wood-Mizer mašine u tandemu značajno povećava produktivnost i olakšava rad.

Prelazak na Wood-Mizerovu tehnologiju poboljšao je bezbednost i povećao efikasnost, dozvoljavajući im da iz svakog trupca izvuku više dasaka i skrate vreme proizvodnje. "Želim nabaviti još Wood-Mizer  mašina i tehnologije, dok nastavljamo saradnju i rast."

“Ciqam” je specijalizovan za tri različite linije proizvoda:

Nameštaj: nude niz kvalitetno izrađenog nameštaja uključujući stolice, stolove i ormare.
Izgradnja i restauracija: stručni su u izradi prozora, vrata, podova, drvenim zidnim oblogama i krovovima. Njihova stručnost uključuje mesta sa baštinom, osiguravajući njihovo očuvanje i istorijski integritet.
Održivi zanat: kreativno prenamenjuju ostatke drveta za izradu posuđa, igračaka i muzičkih instrumenata za svoju muzičku školu. Oni daju prioritet efikasnom korišćenju resursa i osiguravaju da ništa ne propadne. Iskorišćenje i prenamena za njih su ključni principi.

 

Posvećenost održivosti okoline

Aqeela zagovara ekološku održivost i izražava zabrinutost zbog klimatskih promena. Živeći usred planinskog lanca Karakoram i ledenjaka, topografija u Gilgit-Baltistanu ima uski zeleni pojas na vrhu planina, koji pokriva samo 2% od ukupno 72.000 kvadratnih kilometara.

"Suočavamo se sa značajnim rizicima od klizišta. Kako bismo ih ublažili, sadimo drveće na područjima koja su sklona klizanju, stvarajući zelene pojaseve koji pomažu u sprečavanju erozije i preokreću emisije ugljenika. Samo u poslednje tri godine posadili smo približno 13.000 stabala."

 

Hunza Vallei

"Primarno radimo sa onim što nazivamo 'zelenim drvetom', koje se razlikuje od šumskog drveta. U našoj regiji, šume nude drvo poput smreke i deodara, dok se lokalno uzgajano drvo - poput topole, duda, oraha i ruske masline - naziva zelenim drvom. Seča šumskog drveća zahteva dosta vremena, budući da su neka starija od jednog veka, dok zeleno drvo obično sazreva za 15 do 20 godina i lako se može ponovo zasaditi."

Obrazovanje je ključni aspekt “Ciqamove” misije. Kroz radionice i kampanje podizanja svesti, cilj im je edukovati rezbare, stolare i dobavljače drva o prednostima korišćenja "zelenog drva" lokalnog porekla, umesto sečenog šumskog drveća.

 

Ravnopravnost polova i ekonomsko osnaživanje

Još 2008. godine “Ciqam“ je pokrenuo projekte sa ciljem pružanja prilika mladim ženama iz siromašnih domaćinstava za poslove, kao što su stolar, vodoinstalater i zidar. Uz podršku “AKCSP“-a, “Ciqam“ je uspešno obučavao brojne žene putem nevladine organizacije, pre nego što je tu inicijativu integrisao u svoj poslovni plan.

"Verujem u osnaživanje žena. Budući da dolazim iz marginalizovane porodice sa niskim primanjima, poznajem mnoge druge devojke u sličnoj situaciji, koje žele osigurati egzistenciju za svoje porodice", kaže Aqeela. "Posebno ovde u ovom području, suočavamo se sa društvom, u kom dominiraju muškarci sa diskriminirajućim preprekama, koje diktiraju, koji su poslovi za muškarce, a koji za žene. Mnogi su poslovi odvojeni po polu, a mi to želimo prevazići, kako bismo svi bili jednaka ljudska bića sa istim mogućnostima. Želimo osigurati, da možete pratiti bilo koji put koji odaberete, bilo da ste rođeni kao devojčica ili dečak."

Zajedno izazivaju tradicionalne rodne norme i otvaraju ženama vrata za nova netradicionalna zanimanja.

 

 
 
“Čast mi je videti razliku koju je ”Ciqam” napravio” kaže Christoff du Plessis, tehnički prodajni predstavnik Wood-Mizera. “Među 100.000 i više brenti koje je Wood-Mizer proizveo tokom svoje 40-godišnje istorije, mnogima upravljaju žene operaterke i preduzetnice. Neverovatno je imati kompaniju kao što je ”Ciqam” koja doprinosi lokalnoj ekonomiji u Pakistanu i videti kako zajednica podržava kompanije u vlasništvu žena, dok starešine i lokalno stanovništvo blagosiljaju naše mašine da napreduju.”

 

***

Pretplatite se na naš bilten
Primite e-poštom ažuriranja o ekskluzivnim posebnim ponudama, novim proizvodima i pozivima na posebne događaje!