Veština gradnje brodova u Wisconsinu

By Olivia Eaker, Wood-Mizer

Veština gradnje brodova u Wisconsinu

Drvoprerađivač i brentista Joshua Swan, već više od dve decenije gradi jedinstvene drvene brodove u svojoj radionici, smeštenoj na prelepoj obali jezera Superior u Wisconsinu, SAD.

 

Joshua Swan Boat in ProgressJoshua Swan Boat in Progress

 

“U početkumi je bila potrebna vlastita građa. Odatle je nastalo moje brentarsko putovanje,” rekao je Joshua. Sa potrebom da izreže svoju drvenu građu za projekte obrade drveta, Joshua je počeo koristiti malu motornu testeru, ali je brzo primetio nedostatke ove vrste rezanja. Uz veliku količinu otpada od lančane motorne testere i zahteve za fizičkim radom, Joshua je brzo odustao od motorne lančane testere.

Joshua Swan Sawmill ShedJoshua Swan Sawmill Shed

 

Joshua je kupio Wood-Mizerovu mobilnu brentu, koja je omogućila lakši rad i veću fleksibilnost uz manje otpada te preciznije rezanje sa uskim prorezom. "Ne bih mogao raditi ono što radim bez fleksibilnosti Wood-Mizerove brente," rekao je Joshua. “Mogu raditi sve, od rasparanja velikih Tamarack panjeva pomoću konzolne glave do rezanja dugih kedrovih trupaca u daske. To je neverovatno korisno.”

Joshua Swan LT40Joshua Swan LT40

 

Opremljen svojom novom brentom, Joshua je krenuo da gradi 4,27 m Lapstrake veslački čamac  od severnog belog kedra i belog hrasta. "Gotovo u potpunosti je izgrađen od lokalnog drveta, uključujući dasku od severnog belog kedra na okvirima od belog hrasta, stabljiku od tamaraka i krmeno zrcalo od belog hrasta," rekao je Joshua. "Ojačan bakrom i bronzom."

Boat PlankingBoat Planking

 

Po završetku svog projekta veslačkog čamca, Joshua je dobio pohvale i podršku. "Svi vole postavljati pitanja i davati pozitivne komentare. To je deo zabave," rekao je Joshua.

Pre tri godine, Joshua je ponovo nadogradio svoju brentu sa Wood-Mizer “LT40WIDE” hidrauličnom mobilnom brentom. "Moj omiljeni alat," rekao je Joshua. “Kakva fantastična mašina! Uglavnom radim sam, a ova je mašina usavršena i podešena za maksimalnu sigurnost i efikasnost rada jednom rukom,” rekao je Joshua.

 

Joshua Swan Front of BoatJoshua Swan Front of Boat
Joshua Swan 2019 BoatJoshua Swan 2019 Boat

 

S ovom novom brentom, Joshua je započeo još jedan izvanredan projekat obrade drveta i narezao vlastitu građu za drugi brod. “Javio  mi se kupac koji je želeo repliku čamca, koji je koristio kao spasilac na koledžu na jezeru Michigan,” objasnio je Joshua. Pozivajući se na istorijske fotografije, Joshua je napravio maketu čamca, koju je potom upotrebio za crtanje planova u punoj veličini, proces poznat kao “lofting.” Odatle je napravio kalupe i šablone za izradu broda. “Počevši od trupaca koje sam imao ili kupio, konstruisao sam građevinski šablon i zatim iz toga izgradio čamac,” objasnio je Joshua. “Rebra su savijana parom, a brod je obložen daskama u tri sloja kedrovine, sve zajedno obloženo epoksi smolom.”

Joshua Swan Boat PlansJoshua Swan Boat Plans

 

Replika čamca za spašavanje od 4,27 m, bio je projekat koji je trajao 10 meseci, a mobilna brenta Wood-Mizer pružila je potrebnu preciznost. „Kobilica, rebra koja su savijana parom i krmeno zrcalo su od belog hrasta. Oplate se sastoje od tri sloja severnog belog kedra. Rubovi su od belog hrasta, a unutrašnja sedišta od belog bora.” Joshua je rekao da je sav materijal za projekat stigao iz Wisconsina.

Original Boat PlansOriginal Boat Plans

 

“Vlasnik nije mogao verovati da mogu na osnovu fotografija izraditi čamac iz njegove mladosti,” rekao je Joshua. “Kada je prvi put mogao ući u njega na vodi, rekao je da je to bilo kao da se vratio u prošlost. Za mene je bilo neverovatno korisno, izgraditi repliku radnog čamca iz Wisconsina u potpunosti od drveta iz Wisconsina koje sam proizveo u visokokvalitetnu drvenu građu za čamac.”

Joshua Swan Finished BoatJoshua Swan Finished Boat
Joshua Swan Latest BoatJoshua Swan Latest Boat

 

Sa više od 10 godina iskustva u rezanju, Joshua je proširio svoje poslovanje sa brodovima dodavanjem Wood-Mizer ”MP260” četvorostrane blanjalice/profilirke za oblikovanje, a uskoro će dodati i peć-sušaru za sušenje drvene građe

Joshua Swan with SawmillJoshua Swan with Sawmill

***

Pretplatite se na naš bilten
Primite e-poštom ažuriranja o ekskluzivnim posebnim ponudama, novim proizvodima i pozivima na posebne događaje!