Prenosna brenta za zabavu, terapiju i opuštanje

Jon Scott Lumber Yard

"Rezanje trupaca sa mojom Wood-Mizer brentom je zabavno! Deluje opuštajuće i terapeutski", kaže Jon Scott, vlasnik brente iz New Yorka, SAD.

Jon Scott je počeo da se interesuje za stolarstvo i drvo kad je imao 12 godina. "Moja srednja škola nije nudila praktičnu nastavu, tako da sam samouki drvodelja. Sve sam naučio iz knjiga, a sad nastavljam da tražim i pronalazim nove korisne informacije na internetu", kaže Jon.

"Naročito, kad sam bio mlad, kupovina drveta uvek je bila skupa obaveza", nastavlja Jon. Pre nekoliko godina spasao je nekoliko trupaca crvenog hrasta, masivni beli hrast i crni orah. Jon je odmah shvatio koliko je to vredan materijal za drvoprerađivača i odlučio je da odnese trupce u lokalnu pilanu, misleći da će dobiti ogromnu zalihu drveta po povoljnoj ceni.

"Tamošnji mi je vlasnik naplatio neverovatnih 19.000 dolara!" uzvikuje Jon. "Platio sam punu maloprodajnu cenu gotove građe za rezanje i sušenje trupaca koje sam mu isporučio. Iz mog lokalnog skladišta građe koštalo bi me manje."

 

Jon Scott ChapelJon Scott Chapel
Jon Scott LumberJon Scott Lumber

 

To je nateralo Jona da se pobliže posveti brentarstvu, što mu je potencijalno obećavalo uštedu i dodatni prihod. "Nakon što sam video kako se Wood-Mizer brente demonstriraju nekoliko godina na sajmovima obrade drveta u New Jerseyu, odlučio sam da kupim jednu kako bih mogao da režem sopstvenu građu", kaže Jon. "Kao hobi, bavim se raznim vrstama obrade drveta, od glodanja pera i utora, do konstrukcije stubova i greda. Očekujem da ću se uskoro povući sa punog radnog vremena i želim da ostanem aktivan i zabavljam se. Osim toga, volim da štedim novac i mrzim da vidim kako dobri trupci propadaju. To su moji glavni razlozi za kupovinu Wood-Mizer mašine."

"Trebalo mi je nekoliko godina da je kupim, ali sad kad jesam, ne mogu biti srećniji", kaže Jon.

Jon je odabrao prenosnu brentu Wood-Mizera "LT40WIDE" sa hidrauličnim utovarom trupaca. Wood-Mizer posluje više od 40 godina i proizveo je i prodao više od 100.000 brenti širom sveta, od kojih su mnogo modela "LT40". Nedavno je Wood-Mizer nadogradio ovu dobro poznatu brentu, dodajući opciju ŠIROKOG glavnog sekača, što je upravo ono što je Jon kupio. "WIDE" glava ima širi otvor grla, što Jonu omogućava sečenje do 84 cm širokog materijala na njegovoj Wood-Mizer brenti, bez ponovnog konfigurisanja mašine. Koristeći hidrauliku, Jon utovaruje trupac na postolje brente i dok manipuliše hidraulikom, okreće trupac, postavlja ga na optimalan način i čvrsto ga steže za postolje. Zatim u elektronskom računaru "Setworks" postavlja potrebnu debljinu daske, a rezna glava se automatski spušta na željeni nivo. Tada počinje – list testere na točkovima se zavrti, a Jon reže daske jednu za drugom.

 

Jon Scott SawmillJon Scott Sawmill

 

Jon na ovaj način seče gotovo sve vrste drveta. "Kad sam tek počeo, rezao bih bilo šta. To je rezultovalo gubitkom vremena na izvlačenje dasaka iz moje solarne peći za sušenje drveta koje su izašle iskrivljene, uvijene ili jednostavno previše čvoraste da bi se koristile kao korisna građa. Naučio sam biti izbirljiviji u pogledu trupaca koje sečem," deli Jon. Sa svojom Wood-Mizer mobilnom brentom, Jon sada može pretvoriti trupce u vrednu građu na sopstvenom imanju. Nedavno je koristio drvo za renoviranje sopstvenog doma, uključujući rešetkastu ogradu i popravku oštećenih vrata.

Za još jedan nedavni projekat imao je priliku da izreže prilično složeno drvo crne trešnje, a rezultat je nadmašio sva očekivanja. "Moji prijatelji koji žive sat vremena od mene jednom su putovali Islandom i videli male kapelice na lokalnim farmama. Vrativši se u Sjedinjene Države, došli su na ideju da na svojoj farmi sagrade prelepu kapelicu. Došao sam kod njih sa svojom LT40WIDE i za tri dana smo spremili potrebnu količinu materijala od severnog belog jasena, crne trešnje i kukute," kaže Jon.

Da biste saznali kako su Jonovi prijatelji izgradili kapelu Trojstva, pročitajte priču "Izgradnja jedinstvene drvene kapele na farmi u Connecticutu." Kapelica se pokazala toliko atraktivnom, da ju je Jon prijavio na Wood-Mizerovo takmičenje #Moj projekat" i pobedio! Kapela "Trinity Knot" prepoznata je kao najbolja u kategoriji "Jedinstveno i neobično".

 

Lattice Fence ConstructionLattice Fence Construction
Lattice FenceLattice Fence
Trinity Knot Chapel ConstructionTrinity Knot Chapel Construction

 

"Moj novi projekat je već u toku", nastavlja Jon. "Zajedno sa nekoliko prijatelja odlučili smo da zamenimo 36 drvenih klupa, svaka dugačka oko 5 m. Originali su stari više od 50 godina i nisu bili dobro izrađeni: ima puno ploča od iverice pokrivenih umrljanim furnirom od topole, a topola ne podnosi dobro mrlje", objašnjava Jon.

Stacked LumberStacked Lumber

 

Za nove klupe odlučili su da upotrebe trupce belog jasena, dobijene sa stabala stradalih od invazivnog smaragdnog jasenovca (EAB). Sečom i piljenjem ovih oštećenih stabala jasena, drvo još uvek može živeti kroz predmete, kao što je nameštaj i to generacijama. "Korist je proizašla iz tragedije", kaže Jon. "Neka ovo vredno drvo i dalje živi u korisnim proizvodima. Već smo izrezali i osušili oko 5 kubika."

Jon Scott Working on the SawmillJon Scott Working on the Sawmill

 

"Nikada nisam pomislio da ću toliko zavoleti rezanje", priznaje Jon. "Iskreno, više uživam u pravljenju dasaka i greda nego u izradi upotrebljivog nameštaja ili drugih predmeta. Smatram da je to zabavno, opuštajuće i terapeutski – VOLIM svoj Wood-Mizer!"

***

Pretplatite se na naš bilten
Primite e-poštom ažuriranja o ekskluzivnim posebnim ponudama, novim proizvodima i pozivima na posebne događaje!