Nemačka farma širi svoje poslovanje i povećava prihod pomoću brente Wood-Mizer “LT70”

Nemačka farma širi svoje poslovanje i povećava prihod pomoću brente Wood-Mizer “LT70”

 

Sa Wood-Mizerovom opremom za rezanje, poljoprivrednici mogu proširiti svoje poslovanje i ostvariti profit koristeći lokalno drvo.

Farma Andreasa Piehla u Barnitzu, malenoj zajednici smeštenoj uz reku Elbu, mesto je koje njegova porodica čuva već četiri generacije. Farma je duboko ukorenjena u uzgoju i tovu goveda, trenutno broji 280 grla, a planira i uzgoj rasplodnih grla. Farma se prostire na 160 hektara, uključujući livade za stočnu hranu, šume i polja za useve, poput kukuruza, žitarica i uljane repice.

Na početku svog poljoprivrednog puta, Andreas se stručno usavršavao u poljoprivredi i sticao iskustvo radeći na drugoj farmi. Tokom tog vremena, Andreasov otac vodio je porodični posao, a Andreas je tražio načine da doprinese i proširi porodičnom gazdinstvu. Otkrivši Wood-Mizer mobilnu brentu na sajmu, Andreas je video priliku. 1996. je kupio benzinsku brentu “LT40” i pokrenuo mobilne usluge rezanja.

 

 

Godine 2003. farma se proširila kupovinom susednog imanja. Andreas je odmah imao više posla: sledećih je godina obnovio i ponovo izgradio gotovo sve zgrade na farmi, koristeći drvo iz svoje šume. Nabavka i seča vlastitog drva na WM tračnoj brenti bilo je vrlo isplativo a isplatilo se i na Andreasovoj farmi.

Andreas je ubrzo nadogradio na dizelsku brentu “LT40”, a zatim nabavio snažniju električnu brentu “LT70”. Sa električnim mašinom, rezanje je postalo stacionarno i mnogo lakše upravljivo. Model “LT70” najsnažniji je među profesionalnim Wood-Mizerovim “LT” mašinama, a njegova izvanredna karakteristika je brzina rezanja. Velika brzina uz zadržavanje tačnosti rezanja, postiže se korišćenjem snažnog motora od 18,5 kW, brze hidraulike za utovar trupaca, motora koji pomeraju reznu glavu  napred/nazad i gore/dole, kao i mnogo vrednih uređaja koji olakšavaju rad operatera i vrlo su praktični, kao što su “Setworks-računar”, “LubeMizer- podmazivanje vodom”, električna ruka za vođenje lista tračne testere i skidač kore-predrezač. U poređenju sa drugim “LT” modelima, točak od livenog gvožđa za vođenje lista testere na “LT70” ima veći prečnik od 600 mm, što mu omogućava korišćenje tračnih testera širine od 38 do 50 mm, što doprinosi povećanju brzine rezanja.

 

 

Andreasova brenta “LT70” reže trupce u neokrajčene daske i grede. Nakon “LT70”, Andreas koristi mali Wood-Mizerov “EG100” mašinu za krajčenje, - kompaktnu mašinu koja krajči materijal po dužini na željenu širinu. Wood-Mizer proizvod “EG100” može biti  sa električnim motorom, kao na Andreasovoj farmi, ili sa benzinskim motorom.

Nakon orkanskog nevremena, kada je na tlu bilo dosta oborenog, olujom oštećenih stabala, prvenstveno suvih smreka, potražnja za uslugama rezanja naglo je porasla, što je Andreasa navelo na razmišljanje o proširenju posla. Osnovao je firmu “Holzhandel AP” za rezanje i trgovinu drvenom građom, opremivši je dodatnim Wood-Mizer mašinama za proizvodnju podnih dasaka. Nakon što je proširio svoju ponudu na različite vrste drva, Andreas sada ima značajnu zalihu trupaca i proizvodi drvenu građu po narudžbini za privatne klijente i stolare.

 

 

Danas OPG radi uz pomoć Andreasa, njegove supruge Anje te stalnih i honorarnih zaposlenih. Njihovi sinovi i roditelji takođe pomažu kada je potrebno. Sin Max stiče poljoprivredno obrazovanje, a porodični poljoprivredni posao cveta, kombinujući poljoprivredu sa brentom i trgovinom drvne građe.

 

***

Pretplatite se na naš bilten
Primite e-poštom ažuriranja o ekskluzivnim posebnim ponudama, novim proizvodima i pozivima na posebne događaje!