Kada se posao i hobi poklope: priča o švedskoj stolarskoj radionici

By Wood-Mizer, Europe

priča o švedskoj stolarskoj radionici

 

"Kad se poklope  posao i hobi, to omogućava beskrajne sate uživanja. Ja živim san." Ovo je moto Rasmusa Ströma u njegovoj stolarskoj radionici, "Ädelsnickaren" (Dobar stolar), u Falköpingu, Švedska. Koristeći Wood-Mizer opremu za obradu drveta, kao što je  četvorostrana renda MP260 za oblikovanje, Rasmus izrađuje specijalizovane proizvode kao što su podovi i obloge sa spojevima na pero i utor, vrata kuhinjskih ormarića i ukrasne ivice.

Rasmus je od mladosti bio posvećen karijeri u drvoprerađivačkoj industriji. Njegovo putovanje počelo je nakon završetka srednje škole za dizajn drveta. Nakon 12 godina rada kao čuvar zgrade i tehničar, Rasmus je pokrenuo svoj posao u obradi drveta. Njegova kompanija "Ädelsnickaren" specijalizovana je za stolarske radove po narudžbini, od rendanja drvenih materijala do izrade nameštaja. "U mojoj klasi dizajna drveta, inicijalno sam bio jedini student. Kasnije su se pridružila još tri stolara, ističući potražnju za specijalizovanim drvenim proizvodima i uslugama, koja tada nije bila široko prepoznata", seća se Rasmus.

 

 

Rasmusova strast prema stolarstvu podstaknuta je njegovom ljubavlju prema potencijalnoj transformaciji drveta u prelepe predmete. "Privlačnost drveta leži u njegovom mirisu i uzorcima koji se otkrivaju pri sečenju. Radi se o transformaciji običnog trupca u nešto jedinstveno, ograničeno samo maštom", navodi on.

"Oduvek sam osećao duboku povezanost sa drvetom, što me navelo da nastavim kurs stolarstva i pratim svoj san. Danas sve više ljudi ceni ručni rad, što rezonira sa mom iskustvu beskrajnih, prijatnih sati posvećenih mom hobiju," primećuje on.

 

 

U "Ädelsnickaren", Wood-Mizer oprema, posebno mašina za oblikovanje "MP260", ključna je u proizvodnji finalnih proizvoda. "Sa jednom mašinom mogu obavljati više zadataka, koji su ranije zahtevali odvojene, velike mašine. 'MP260', sa svojim dvostrukim horizontalnim i vertikalnim sečivima, omogućava istovremene operacije, što ga čini nezamenjivim, a ipak kompaktnim i praktičnim alatom u mojoj radionici", objašnjava Rasmus.

Predstavljeni u Švedskoj početkom 1990-ih i sada pod vođstvom Wood-Mizera, ove mašine stiču priznanje u Evropi i na drugim svetskim tržištima. Nude karakteristike kao što su radni stolovi od livenog čelika za stabilnost, više reznih glava za sveobuhvatno oblikovanje i efikasne postavke motora za napajanje reznih glava. Neophodni za svaku modernu radionicu za obradu drveta, ove mašine podržavaju širok spektar reznih glava i pribora.

"Na primer, koristim rendu za oblikovanje 'MP260' za izradu spojeva s perom i utorom na podnim daskama, poznatih u Švedskoj kao 'råspont', pružajući glatku završnu obradu i prilagođene žljebove prema specifikacijama klijenta", objašnjava Rasmus.

 

 

Takođe je unapredio svoj mašinski park sa Wood-Mizer sistemom za izvlačenje piljevine kako bi održao čistu i bezbednu radnu okolinu, ističući njegovu superiornu snagu u odnosu na druge marke.

Za obradu velikih drvenih dasaka za nameštaj, Rasmus sarađuje sa True North Interior, koristeći Wood-Mizerov 'MB200 SlabMizer'. Ova mašina omogućava oblikovanje i brušenje velikih površina, što je idealno za izradu stolova i klupa od punog drveta.

"U Švedskoj je drvo osnovni građevinski materijal za domove, što je u skladu sa mojim snom o izgradnji sopstvene drvene kuće. Moja strast se proteže izvan stolarstva ka izgradnji drvene kuće", zaključuje Rasmus.

 

***

Pretplatite se na naš bilten
Primite e-poštom ažuriranja o ekskluzivnim posebnim ponudama, novim proizvodima i pozivima na posebne događaje!