• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

“Zen” stolice i umetnost obrade drveta

24. jul 2019.

“Zen” stolice i umetnost obrade drveta

U podnožju planine Fuji u Japanu, svetski poznat drvoprerađivač Tak Yoshino, stvara prilagođene, ručno izrađene stolice, koji promovišu pravilno i zdravo sedenje, primenom “Zena”. Zahvaljujući pohvalama koje dobija za svoj proizvod  iz celog sveta, sve veći broj stolara uči japansku stolariju od njega. Trenutno stvara školu za obradu drveta sa održivom sečom iz sopstvene šume.

Autor Tak Yoshino

“Zen” sam proučio kroz bolest moje supruge, te sam odlučio da izradim stolicu koja promoviše Zen meditaciju. Stolice, koje kreiram za svoje klijente, čine da osoba koja sedi bude svesna pravilnog i zdravog držanja tela. Ne unosim samo umetničku crtu, već se trudim da moji klijenti ponovo postanu zdravi osećajući pravilan položaj sedenja sa srcem Zena.

U svom radu koristim brentu LT15, koja je izuzetno kompaktna i jako dobro funkcioniše. Filozofija proizvodnje preduzeća Wood-Mizer podrazumeva pomeranje glave za rezanje dok teški trupci ostaju nepomični tokom rezanja. Bio sam vrlo iznenađen, kad sam otkrio, kako se sa tako jednostavnim rešenjem mogu brzo izrezati trupci.

Sedamdesetih godina  nakon završetka rata, moja šuma je bila bez nadzora, tako da je naraslo dosta borovine , što je sprečavao razvoj ostalih vrsta stabala. Zajedno sa porodicom i prijateljima smo smanjili broj borovih stabala u šumi, kako bi  sunčeva svetlost mogla dosegnuti do šumskog tla. Tako se  sada pojavljuju mladi izdanci tvrdog drveta, koji nisu imali prilike videti sunčevu svetlost.

Broj drvoprerađivača u Japanu opada, a i Japanska šumarija ima silazni razvojni trend.  Trenutno ste primorani putovati u udaljena mesta, kako bi Vam izrezali trupce. Sa Wood-Mizer brentom možete to učiniti na svom imanju.

Nakon što sam  2014-te godine  učestvovao na izložbi drvoprerađivača, mnogi inostrani stolari su se zainteresovali da posete moju radionicu, kako bi izučavali umetnost japanske stolarije. Tada sam počeo organizovati kratke kurseve, koji traju dva do tri dana jednom mesečno za inostrane polaznike.

Broj polaznika se, koji su želeli  da izučavaju drevnu japansku tehnologiju, postupno povećavao, pa sam rešio da otvorim centar za razmenu znanja (Mit Fuji School of Woodworking), gde će ljudi iz celog sveta moći da učestvuju u stvaranju novih proizvoda, koristeći 100 trupaca, koje potiču iz moje šume.

Moja poruka kolegama drvoprerađivačima je, da moramo svoj zanat povezati temeljnim  razumevanjem šume, drva i nameštaja.


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se