• Image 1
  Image 2
  Image 3
  Image 4
  Image 5
  Image 6

ČLANCI

Za 30 godina rada pet Wood-Mizer brenti u Walesu

19. mart 2020.

Za 30 godina rada pet Wood-Mizer brenti u Walesu

Teško je poverovati, ali David Jones, poljoprivrednik iz malog sela Bala u severnom Walesu, pripremao se za potpuno drugačiju karijeru. “Potičem iz porodice koja se bavila poljoprivredom, pa sam nakon završenog školovanja poželeo isprobati nešto drugačije od farme.” počinje priču David. “Napustio sam porodično poljoprivredno gazdinstvo i tri godine sam se obučavao za kuvara . Postao sam glavni kuvar u hotelskom restoranu koji se nalazi na periferiji našeg sela Bala.”

Nakon dve godine rada u restoranu, David se vratio svojim korenima, tj. porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu. “Moj prijatelj je video na TV reklamu za Wood-Mizer mobilne brente” priča David. “Imao je 200 hektara šume, i sinula mu ideja o kupovini ove brente, kojom može očistiti šumu i iseći stara stabla. Ubrzo je kupio Wood-Mizer LT40 i predložio mi da radimo zajedno. Rado sam pristao, jer me  rad sa drvetom oduvek privlačio.”

Bivši kuvar se pretvorio u pilanara. Njih dvojica su vukli brentu po okolnim mestima, kako bi  rezali trupce po meri. Nakon 6 godine, David je uspeo kupiti sopstvenu pokretnu brentu LT40. “Bilo je to 1990 godine”, seća se David. “Dakle, sa Wood-Mizer brentom radim više od 30 godina.”Mašina dobra za zarađivanje para
David je jedan od onih profesionalaca koji se jako dobro razume u poslovanje a svoju mašinu poznaje u potpunosti. “Ova brenta je izuzetno praktična mašina”, tvrdi on. “Vremenske promene ga ne mogu ometati u radu - radi po kiši, hladnoći i vrućini.  Svoju dobru stranu pokazuje kada treba rezati po narudžbini. Vrlo je prikladna  - brentu možete vući bilo gde , počev od šume pa do farme. Jako mi se sviđa ova brenta. I, naravno, ova brenta je vrlo dobra za zarađivanje.”

David je promenio četiri Wood-Mizer brente dosada– uvek LT40, a uskoro će nabaviti i petu. Smisao u kupovini nove brente vidi u velikoj potražnji  na tržištu polovnih mašina, gde uspe brzo prodati staru i zatim kupiti novu uz dvogodišnju garanciju proizvođača. Iako kupuje  isti model LT40, elementi dizajna su novi, jer Wood-Mizer permanentno poboljšava brentu, što je čini praktičnijom i jednostavnijom za upravljanje. “Poslednji put sam imao LT40  sa 2008 godinom proizvodnje,” priča David. “Radila je više od 9.000 sati. Imala je snažan dizel motor od 42 konjske snage i potpuno hidraulični sistem za utovar trupaca.”Brenta LT40 je jedna od najpopularnijih modela uskotračnih brenti na svetu. Prvenstveno je karakteriše visoka rentabilnost, jer tanka testera stvara manje piljevine i proizvede više građe iz jednog trupca, a pritom pruža visokokvalitetan rez zahvaljujući dizajnu rezne glave - čak i na neravnim površinama. Zahvaljujući ovakvoj reznoj glavi moguće je izrezati trupce  prečnika i do 90cm. Ovaj model brente može biti opremljen benzinskim, električnim ili dizel motorom, a konstruisan je tako, da operater može sam prevoziti brentu do željenog mesta, postaviti ga za dvadesetak minuta i raditi samostalno pomoću hidrauličnih komandi za rukovanje sa trupcima. Računar za uzimanje mera “Setworks” brzo postavlja list tračne testere  u pravilan položaj, kako bi se izrezala daska potrebne debljine,  bez da operater računa i pamti vrednosti. David tvrdi da nije imao problema  sa LT40. Brenta je veoma pouzdana. Ukoliko je potrebno nešto zamenii – ležaj, hidraulično ulje ili neki deo povezan sa elektronikom brente – obično samostalno servisira u svojoj garaži. Radi nabavke rezervnih delova pozove lokalnog Wood-Mizer predstavnika  i već sledeći dan poštom dobije deo koji je tražio.Wood-Mizer tračne testere za drvo
Davig koristi DoubleHARD listove testere, koje su takođe dostupne u Wood-Mizeru, sa profilom zuba 10/30. Reč je o univerzalnim testerama koje uspešno režu i tvrdo i meko drvo. Oštri ih pomoću CBN borazona, koji savršeno prijanja na profil 10/30 i uklanja ljudske greške. Nedavno je David saznao za nove VORTEX testere sa jedinstvenim profilom zuba. VORTEX testere ne samo da režu drvo, već uklanjaju i piljevinu iz reza, što se rezultira čistom površinom dasaka, te tako ih ne treba dodatno ručno čistiti. “Još ih nisam probao, ali sam čuo za njihovu  sposobnost rezanja i uklanjanja piljevine”, priča David. ”Po mom mišljenju, to stvarno pomaže, pogotovo kada se  daske od hrastovine spremaju za sušenje. Uvek postoji puno posla oko njih – morate ih ručno očistiti četkom. Odlučio sam da isprobam Vortex tračne testere.”Pravi vetar u leđa
David trenutno ima puno porudžbina. Reže uglavnom zapadni crveni kedar (Thuja plicata) i izrađuje obloge za gradnju. Trenutno radi za lokalno građevinsko preduzeće u Balama po ugovoru. “Uopšteno, tržište se uveliko menja”, priča on. “Ljudi sve više žele živeti u kućama obloženim crvenim kedrom.” Dobra tržišna situacija je podstaknula Davida da kupi još jednu Wood-Mizer brentu LT40. “Obavio sam uspešan razgovor sa predstavnicima banke, tako da ću uskoro postati vlasnik svoje pete brente.” - smeška se on.Najbolji način da se steknu prijatelji
Kad živite u selu gde se svi poznaju, brenta je najbolji način za održavanje dobrih odnosa sa susedima. “Ovaj je posao dvostruko ugodniji, kad ne režete samo daske, već pomažete ljudima da ostvare svoje planove i proizvedu nešto korisno od drveta za dugi niz godina.”

Porodična tradicija će se nastaviti, jer jedan od Davidovih sinova uči za stolara. “Pripremam  zalihe dasaka od hrasta, kestena  i oraha, kako bi moj sin imao materijala za početak, ukoliko  odluči da nastavi stolarski posao za dve tri godine.,” priča on. ”Sa preradom drveta se bavim već trideset godina, a nadam se da ću to činiti i narednih trideset.”

Autor: Mareks Lomako

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se