• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Zašto tračne testere pucaju?

18. oktobar 2021.

Zašto tračne testere pucaju?

Kako bi se povećao vek trajanja lista tračne testere na brenti, razmotrite osam značajnih razloga za preuranjeno pucanje lista tračne testere u rezanju.

Koliko sati rada ima list trčne testere ili koliko kubinih metara može izrezati pre nego što ga treba naoštriti ili zameniti? Odgovor na pitanje "Koliko traje list tračne testere ?" zavisi od kvaliteta tračne testere kao i mnogih drugim činilaca. U ovom članku možete saznati na šta morate obratiti pažnju prilikom rada sa tračnim testerama, kako biste izbegli preuranjene lomove i povećali vek trajanja lista tračne testere.

Proizvođači tračnih testera ne navode tačan broj sati ili kubnih metara koje bi testera trebala izrezati. Činjenica je da postoji previše faktora koji utiču na stanje lista tračne testere, a koji nisu pod kontrolom proizvođača. Na primer, Wood-Mizer je zadužen za proces proizvodnje tračnih testera za brente i time osigurava da proizvodi tračne testere od kvalitetnih legura čelika. Wood-Mizer upravlja najsavremenijom opremom za izradu profila, kaljenja, oštrenja, razmetanje i zavarivanje oštrica.

Osim o kvalitetnih materijala, vek trajanja lista tračne testere zavisi i od sedećih faktora:

• Održavanje lista tračne testere kako izoštravate tračnu testeru  i razmećete zube.

• Brenta: kojom brentom upravljate, kako je podešena i je li tračna testera ispravno poravnata na brenti.

• Drvo: jesu li trupci čisti? Ima li metalnih ostataka u trupcima? Ima li brenta predrezač?

• Brzina ulaska tračne testere: trenutak kada list tračne testere ulazi u drvo posebno je važan.

Pogledajmo  uzroke preranog pucanja lista tračne testere.

Razlog 1. Tračna testera je predugo radila.
Opšte je pravilo pri radu s brentom zameniti list tračne testere sa novom oštrom u proseku svakih 1,5 sat rezanja. U slučaju rezanja nečistog drva, ovo će vreme biti kraće.Razlog 2. Rolke vodilice tračne testere su istrošene.
Rolke za vođenje lista tračne testere osiguravaju pravilan položaj lista  u odnosu na postolje brente i stabilnost lista tračne testere u propiljku. One su takođe odgovorne za ispravno napiljenje lista testere. Bitno je, da su valjci u dobrom stanju bez ikakvih tragova trošenja, kao što su deformacije (oblik konusa!), oštećeni ležajevi, istrošena prirubnica/leđa rolke. Dotrajale rolke uzrokuju vibracije lista testere i nestabilan rad u drvetu, što će na kraju dovesti do loma. Ako su rolke istrošene, zamenite ih.

Razlog 3. Remenje točkova je istrošeno i previše tanko.

Upotrebite originalne Wood-Mizerove klinaste kaiševe na točkovima, koji imaju jedinstven oblik. Wood-Mizer-ovi patentirani klinasti remeni drže list tračne testere van dodira s metalom točka, što rezultira povećanjem veka trajanja tračne testere. Dakle, s klinastim remenima, Wood-Mizer točkove nikada ne morate ravnati.

Ako su klinasti kaiševi točkova nosioca lista tračne testere istrošeni, tračna testera bi mogla doći u dodir s točkom, uzrokujući pucanje tračne testere. Bitno je redovno proveravati stanje klinatih kaiševa. Slojevitost njihove površine je neprihvatljiva, a takođe se ne smeju preterano zaprljati skupljanjem piljevine. Obično se oba remena zamenjuju istovremeno.

Osim toga, kako bi se osiguralo jednako trošenje klinastih kaiševa, preporučuje se povremeno ih međusobno zamueniti na točkovima pogona i praznog hoda.Razlog 4. Rolke za vođenje lista tračne testere nisu ispravno poravnate.
Nameštanje rolki vodilica proverava se lenjirom za podešavanje koje je uključeno u komplet alata za brentu. Razmak između zadnjeg ruba/leđa rolke i leđa tračne testere mora biti najmanje 3-4 mm i jednaka za na obe rolke. Valjci bi trebali stvariti određenu napetost i pritisnuti list tračne testere prema dole za 6 mm. Više o ovome pročitajte u članku "Kako namestiti rolke za vođenje lista tračne testere".Razlog 5. Proverite naleganje lista tračne testere na točkovima
Podešavanje točkova u praznom hodu obično je jednostavno i detaljno je opisano u korisničkom uputstvu. Složenija operacija je podešavanje točkova tračne testere na pogonskoj strani. Pobrinite se da se nakon namještanja oba točka, nosioca lista testere, pazuho lista tračne testere jednako odmiče od točka (prosečno 3-4 mm između pazuha zuba lista testere i ruba točka). Ako imate pitanja o podešavanju točkova, nosioca lista tračne testere, obratite se tehničaru u svom Wood-Mizer servisnom centru.

Razlog 6. Zubi lista tračne testere su  tupi
Kako znate da su zubi tračne testere tupi? Ako se zubi  zatupe, napetost tračne testere prilikom rada konstantno pada i I time tera list tračne testere  da se valovito ponaša u drvetu. Problem ne možete rešiti jednostavnim povećanjem napetosti lista iznad preporučene vrednosti navedene na nalepnici na glavi brente. Može pomoći, ali samo na neko vreme. Da bi list testere uvek bio pravilno naoštren, morate redovno proveravati stanje brusnog kamena-CBN, zameniti ulje u oštrilici, a u slučaju zaprljanog brusa očistiti ga otapalom.

Zašto se zubi lista tračne testere zatupe?
Oštrica radi neprekidno više od 1,5 sata.

Trupci su prekriveni korom i prljavštinom. Ponekad je dovoljno izrezati samo 15-20 cm takvog trupca kako bi se tarčna testera zatupila. Prilikom rezanja prljavih trupaca morate ručno očistiti koru pre rezanja ili upotrebiti predrezač, koji je opcija na većini brenta Wood-Mizera. Predrezač je kružna testera koja uklanja koru  sa mesta gde tračna testera ulazi u drvo.

Tračna testera takođe može naići na metalne predmete u drvetu, uključujući čavle, metke iz ratnog vremena itd. U tom slučaju trebate zamijeniti tračnu testeru radi daljnjeg oštrenja i proveriti poravnanje rolke-vodilice lista tračne testere.Razlog 7. Agresivan prolaz tračne testere.
Ako je sve, gore navedeno, na vašoj brenti uredu, obratite pažnju na tehniku rezanja. Operateri možda režu prebrzo, pokušavajući premašiti norme, što rezultira preopterećenjem lista tračne testere i smanjenjem kvaliteta rezanja. Rad s agresivnim-brzim prolazom lista tračne testere kroz drvo, rezultirati će preopterećenjem lista testere i "valovitim zanošenjem" lista tračne testere kad uđe u drvo. U tom slučaju, intenzivni znakovi dodira leđa lista testere sa stražnjim rubom rolke,  videt će se na prirubnicama rolki za vođenje lista.

Ako, nakon što je list testere ušao u drvo, oštrica "zaroni" i dobijete valovitu površinu ploče, preporučujemo vam da pročitate članak "Kako izbeći  “Valovito rezanje"

List tračne testere je takođe preopterećen, ako njegov profil i razmet zuba ne odgovara vrsti drveta.Razlog 8. Greške u oštrenju i razmetanju zuba lista tračne testere.
Ovo je najčešći razlog preuranjenog pucanje lista tračne testere.

Dobra vest je, da moderna oprema za oštrenje koristi tehnologiju brušenja CBN-a s CBN brusom s profilom zuba tračne testere. Korištenje CBN brusa znači da kvalitet oštrenja manje zavisi od ljdske greške. Ovde možete pronaći savete Wood-Mizera za oštrenje listova tračne testere i pregled oštrilica Wood-Mizera različitih cenovnih kategorija, koji se prvenstveno razlikuju po performansama. Sve ove oštrilice pružaju kvalitetno, oštrenje zuba tračne testere.

Oštrenje je potrebno za izoštravanje reznog vrha zuba i uklanjanje brojnih mikropukotina koje su nastalih u pazusima zuba. Tokom rezanja ove mikropukotine rastu, uzrokujući pucanje tračne testere.

Wood-Mizer preporučuje uklanjanje 0,10-0,15 mm metala u jednom ciklusu oštrenja.

Ako je list testere korišten u teškim uslovima (prljavi trupci ili smrznuti trupci), potrebno je povećati dubinu oštrenja ili ciklus ponoviti 2-3 puta kako bi se mikropukotine potpuno uklonile. Istodobno, pritisak brusa za oštrenje na list ne smie biti prekomeran, kako bi se izbeglo izgaranje zuba , što smanjuje njegovu čvrstoću. Prilikom oštrenja tračenih testera upotrebite rashladno mineralno ulje u svojoj oštrilici.

Ako zubi tračne testere “izgore” tokom oštrenja, rub postaje vrlo krhak na izgorenom području. Na takvom mestu pojavljuju se duboke mikropukotine, koje pri rezanju dovode do loma oštrice.Razlozi izgaranja metala su sledeći:

• Prevelik pritisak brusnog kamena tokom oštrenja.

• Korištenje CBN brusnog kamena pogrešnog profila. U tom slučaju određeni deo ruba profila zuba nije brušen, dok je drugi deo agresivno naoštren. List testere je u tom području izgoreo, a nakon toga nastaju duboke mikropukotine koje će dovesti do loma lista, čak i ako se radi o gotovo novom listu, koji je prošao samo nekoliko oštrenja.

Oštrilice za tračne testere Wood Mizera imaju funkcije podešavanja, koje omogućuju ispravno pozicioniranje lista testere prema brusnom kamenu. Za svakiuoštrilicu i razmetačicu zuba firme Wood-Mizer nudi se besplatnu obuka korisnika.

Nakon oštrenja, proverite rezultat (profil zuba) koristeći novi list testere kao referencu. Ako je tračna testera pravilno naoštrena:

• profil zuba je ispravan,
• visina svih zuba je ista,
• nema tragova izgaranja metala,
• da je srh sa rubova potpuno uklonjen

Ovde ćete pronaći Saveti Wood Mizera za razmetanje zuba listova tračne testere i pregled razmetača”.Šest uobičajenih grešaka pri oštrenju i razmetanju zuba tračne testere
 
1. Oštrenje lista testera pomoću pogrešnog profila brusnog kotača CBN. Neispravna geometrija učinit će list testere prebrzo tupim, a brus će se takođe istrošiti.
 
2. Naleganje tračne testere na oštrilici nije poravnato s brusnim kamenom. U stvari, nejednaka visina zuba učiniće da list testere reže valovito u drvetu.
 
3. Ako je brusni kamen previše prljav, s začepljenim porama, to će rezultirati izgaranjem metala, prebrzim trošenjem i valovitim rezanjem lista testere.

4. Ako je brusni kamen istrošen, postupak oštrenja neće biti efikasan i neće ukloniti sve mikropukotine.
 
5. Neravnomeran razmet zuba, što znači da postoji razlika između leve i desne strane,
učiniće da tračna testera valovito reže.
 
6. Tačka dodira razmetača na zubu je previsoka. To će uzrokovati loš kvalitet rezanja, valovito rezanje u materijalu, kao i prerano pucanje. List testere će vibrirati tokom rezanja tačka dodira razmetača treba biti postavljena na 1/3 visine zuba.
 
Ovdje možete dobiti deset saveta o tome: "Kako produžiti vek trajanja tračne testere".Savjet: Koristite kvalitetne tračne testere - isplati se
Ljudi kažu da 90% uspeha rezanja zavisi od tračne testere. Međutim, budući da se radi o potrošnom alatu – tračne testere  se tokom rada sužavaju i pucaju - mnogi vlasnici pilana nastoje smanjiti troškove kupovinom tračnih testera odabirom onih najjeftinijih, što rezultira lošim kvalitetom materijala tračnih testera.

Morate shvatiti, da čak i ako je list tračne testere skuplji od drugih, to ne znači da će troškovi tračne testere u smislu volumena rezanja po jednom listu biti veći. Naprotiv, s kvalitetnijom tračnom testerom izrezaćete će te više trupaca nego s jeftinijima, a  skuplja  testera će biti isplativija i time uštedeti na troškovima rezanja.

Negde, između skupih specijlizovanih tračnih testera, dizajniranih za teško obradivo drvo i vrlo jeftinih tračnih testera s jedinom prednošću u ceni, postoje tračne testrea srednje klase po pristupačnoj ceni, koje odgovaraju vašim potrebama.Kako odabrati tračnu testeru

Wood-Mizer je jedan od retkih proizvođača brenti, koji takođe proizvodi tračne testere za brente. Wood-Mizer je razvio univerzalni profil zuba 10/30, koji je prepoznat kao merilo u pilanama-mnogi proizvođači tračnih testera nazivaju ga "Wood-Mizer profil".

Danas Wood-Mizer proizvodi nekoliko serija listova tračnih testera koji se prvenstveno razlikuju po čeličnim legurama, od kojih su listovi testere izrađeni. S nizom kombinacija profila zubaca, debljina i dužina, Wood-Mizer ima više od 100 mogućih listova tračnih testera na izboru za najbolje rezultate i po ceni i po kvalitetu rezanja. Pročitajte više u pregledu "Kako odabrati vrstu lista tračne testere".

Evropski proizvodni centar Wood-Mizera proizvodi stotine hiljada metara listova tračnih testera godišnje. To je savremeni proizvodni pogon sertifikovan prema standardima ISO 9001: 2015.

Imajte na umu da Wood-Mizer nudi gotove listove tračnih testera prema kupčevim željama.

Wood-Mizer želi uspešno rezanje i značajnu uštedu!

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se