• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Veliki ambar ja izgrađen u centralnom Vermontu, za permakulturni istraživački centar

29. oktobar 2018.

Veliki ambar ja izgrađen u centralnom Vermontu, za permakulturni istraživački centar

Na farmi u centralnom Vermontu, površine 70ha, Ben Folk je hteo da ima ambar koji će služiti kao istraživački centar u kom će se održavati i kursevi permakulture.

Posedujući drvnu građu koja je mogla da se sakuplja na farmi, Ben je angažovao lokalnog pilanara Dejvida Džonsona, specijalistu za drvene konstrukcije. Rezultat toga je zadivljujući trospratni ambar, napravljen u potpunosti od građe koja je skupljena na samoj farmi. Sa svojom hidrauličnom brentom LT40 opremljenom Wood-Mizer BiMetal testerama, Dejvid je izrezao 70m³ belog i crvenog bora za konstrukciju rama ambara.

Ambar je izgrađen u tradicionalnom stilu, i svi spojevi stubova su urađeni na principu otvora i čepa. Dejvid je imao kompletnu posadu, koja mu je pomagala sa temeljima, podizanjem zidova i postavljanjem krova. Dejvid kaže da su mobilnost njegove brente, brzina i mogućnost da se proizvede materijal željenih dimenzija bili ključni elementi da se postavka konstrukcije završi za samo 10 nedelja.

Kroz nekoliko meseci, sa postavljanjem podova i obloga na zidovima, ambar je završen. Ben procenjuje da je uštedeo oko 25000 dolara na materijal, sakupljajući građu sa farme i unajmljujući Dejvida da reže istu i sagradi ambar dimenzija 12x22m. Ben kaže da se svima sviđa novi istraživački centar. “Neizmerno sam srećan što vidim da je ovaj spektakularni ambar završen,” kaže Ben.

Autor: Chase WarnerName:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se