• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Unapređena stara stolarska radionica u Nemačkoj

22. januar 2020.

Unapređena stara stolarska radionica u Nemačkoj

Wood-Mizer renda/profilirka MP360 ubrzava preciznu obradu drva u stolarskoj radionici u Nemačkoj, koja se nalazi u istorijsko zaštićenoj zgradi.

U prekrasnoj stogodišnjoj istorijskoj zgradi, stolarska radnja “Montagebau Keller” savršeno kombinuje iskustvo i veštinu svojih predaka sa inovativnom Wood-Mizer opremom.  U istorijsko  zaštićenom spomeniku, smeštenom u Gartowu, na istoku Donje Saske u Nemačkoj  od 1923 godine posluje pilana koja se bavi i trgovinom drveta.Moritz Kollenrott, glavni stolar Montagebau Kellera objašnjava: “Ova  drvena građevina je sagrađena na tradicionalan način i klasifikovana je kao istorijski spomenik.  U potkrovlju zgrade se još uvek nalazi parna mašina koja je obezbeđivala struju za celo selo.”


Zgrada je izvanredna – prepuna stare stolarske opreme i ispunjena duhom istorije. Decenijama je bivši vlasnik obezbeđivao stolarima rad i obuku u ovoj zgradi, a tragovi umetnika se i danas mogu pronaći svuda u zgradi.

“Kad sam prvi put ušao u zgradu, imao sam osećaj kao da sam u muzeju”, kaže Moritz. “Ovde je veoma uzbudljivo raditi, jer, iako radim  više od osam godina, još uvek otkrivam nove umetničke predmete i kućice.”
Montegebau Keller je više od 14 godina proizvodio razne drvene proizvode, uključujući nameštaj, prozore, vrata, stepenice i nastrešnice.  Donedavno se preduzeće oslanjalo na tradicionalne metode i stare mašine za proizvodnju svojih proizvoda, ali velika potražnja je nadmašila mogućnosti postojeće opreme.

U njihovom poslu je preciznost uzimanja mere materijala veoma bitna, a sa starim mašinama to nisu mogli  postići. Tako je donešena odluka o zameni nekoliko zastarelih mašina sa modernom  Wood-Mizer MP360 mašinom, i time jeubrzan ceo proces rada u stolarskoj radionici.

“Izrađujemo materijal raznih veličina od dimenzije 1.5cm x 3cm, pa do velikih greda 14cm x 14cm ili 16cm x16cm. Pre smo imali poteškoće oko izrade greda po tačnim dimenzijama, no renda je veoma precizna i uglovi su uvek 90 stepeni. MP360 je veoma precizna mašina”, tvrdi Moritz.

Daske i grede se na MP360 obrađuju u istom prolazu sa sve četiri strane, i to je uveliko ubrzao proces proizvodnje u preduzeću “Montegebau Keller”.

“Stolarska mašina MP360 nam štedi puno vremena u radu. Pre je obrada materijala za jednu nastrešnicu trajala jedan dan, a sad se završi za oko tri sata”, napominje Moritz.

Smanjen ručni rad, povećana efikasnost i sposobnost obrade velikih materijala na jednoj mašini su odlike koje Moritz posebno ističe kod mašine MP360 renda/profilirka.

Napominje: “Grede, koje mi koristimo, su duge od šest do osam metara. Robusne su, duge i stvarno teške, pa je samim tim i njihovo pomeranje između mašina bilo naporno i dugotrajno. Sada obrađujemo sav materijal na jednoj mašini i naš posao je postao puno lakši.”

“Odlučio sam se za stolarski poziv jer sam želeo da radim sa lepim, svestranim materijalom, koji lepo miriše. Zatim, radim u jedinstvenom, istorijskom okruženju i koristim najnapredniju, profesionalnu opremu. Teško je imati bolji posao od mog.”

Autor: Paulina Lewandowska


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se