• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Savremenija pilana za bolju budućnost šuma

5. januar 2022.

Savremenija pilana za bolju budućnost šuma

Primenom boljih rešenja, pilane mogu povećati profitabilnost i poslovnost uz istovremeno smanjenje troškova, otpada i potrebe za trupcima.

70-ih godina prošlog veka, dva američka inovatora su počeli razmišljati o ideji  kako da  pilanu dovedu u šumu, umesto  obrnuto. Zaintrigirala ih je mogućnost uštede troškova prevoza.

Nakon četiri godine pokušaja izrade nekoliko prototipa brente u svojoj garaži, uspeli su konstruisati prvu pravu  mobilnu pilanu.  1982. godine su osnovali Wood-Mizer (čuvar drveta) sa sloganom – Od šume do gotovog proizvoda.

Ideja mobilnosti
Proizvodnjom drvnih prerađevina dovođenjem pilane do trupaca smanjen je loš uticaj  na životnu sredinu. Potrebno je manje kamiona za isporuku, a samim tim se smanjuje potrošnja goriva i emitovanje ugljen-dioksida u okolinu.

Wood-Mizerova mobilna brenta se 1980.godine pojavila na tržištu kao potpuno nov proizvod, i rezultiralo formiranje novog vida posla – mogućnost odlaska drvoprerađivača od kupca do kupca sa svojim mobilnim brentama i rezanje neograničene količine trupaca u razne elemente.  Pre pojave ove brente, pilanari bi odustali od rezanja male gomile trupaca, pa bi trupci  tako završili kao ogrevno drvo. Sa pojavom mobilne brente, takvi trupci se pretvaraju u kvalitetnu građu.
Wood-Mizer mobilna pilana koja se zakači za auto i može da radi bilo gde, čak i u šumi. Zahvaljujući jedinstvenom dizajnu, Wood-Mizer brenta proizvodi ravne rezove kada je instalirana na neravnom terenu u šumi.

Ekološke prednosti tankog reza
Na uspeh u proizvodnji pristupačne i prenosive pilane  uticao je jedan bitan faktor – korišćenje tankoreznih testera. Tradicionalno, drvoprerađivačka industrija je uvek zastupala tezu “veće je bolje”, jer deblje sečivo može brže rezati. Međutim, sečivo debljine  od 1.5mm i rez od 2mm rezultira veoma malom količinom piljevine ( u poređenju sa testerama debljine od 6mm).  To se dešava sa Wood-Mizer testerama -  rezanjem svakog trupca možemo dobiti više dasaka i manje piljevine (otpada). U zavisnosti od veličine trupca, ukupna iskorištenost može dostići i do 70%-80%.

Zoran Jakovljević, proizvođač paleta iz Srbije, primećuje da nakon uključivanja Wood-Mizer mašine i testere u proizvodnju, dobija dodatnih pet paleta od svakog kubnog metra drveta.

Tankoreznom tehnologijom se štedi na sirovinama, jer, da bi se proizvela ista količina gotovih proizvoda, potrebno je utrošiti manje trupaca.
Sa leve strane se vidi kako tračna testera reže, a sa desne kružna. Pomoću tračne testere iskorištenost gotovog proizvoda od drveta se može povećati do 80%, odnosno u proseku se dobijaju više dodatnih dasaka iz svakog trupca.

Smanjenje potrošnje energije
Posmatrano iz različitih uglova, Wood-Mizer brente pružaju sveobuhvatne uštede na različitim područjima. Utiču pozitivno i na operativne troškove, od kojih je jedna potrošnja energije - oblast koja se često previdi prilikom investiranja u nove mašine.

Wood-Mizerove tanje testere u odnosu na druge metode rezanja, zahtevaju znatno manje energije za istu efikasnost, a samim tim smanjuju troškove energije.  Samom činjenicom da su znatno manje, testere su jeftinije, lakše se menjaju i oštre. Oštrenje Wood-Mizer testera se može odraditi uz minimalnu obuku, dok velike testere zahtevaju  dobro obučenog oštrača.
Rezanje sa kružnom testerom zahteva veće troškove za prevoz trupaca.

Mobilne brente – nova industrija i stil života

Kako je industrija tankoreznih sečiva rasla, zabeležen je i porast prodaje Wood-Mizer brenti širom sveta.  U zadnjih 40 godina prodato je više od 100.000 Wood-Mizer brenti u više od 100 zemalja.

Mnogi ljudi, koji su bili ograničeni u investicijama, nakon kupovine Wood-Mizer pilane, započeli su uspešan sopstveni posao. Poljoprivrednici, vlasnici nekretnina, pilanari pod ugovorom, radionice nameštaja, prirodni parkovi i drvoprerađivačke kompanije  -  postoje bezbroj primera uspešnog integrisanja Wood-Mizer pilane u postojeće preduzeće. Mnogi smatraju, da im je investiranje u novu pilanu omogućilo da započnu novi život, osamostale se i budu bliže prirodi.

Češki vozač autobusa, Pavel Kadlec se pohvalio kako mu se život promenio na bolje otkada je kupio sebi brentu i počeo da radi usluge rezanja na lokalnom nivou. Voli da radi po sopstvenom ritmu, i ponosan je, što poslom koji radi pruža proizvod visokog kvaliteta. “Sada sam svoj gazda” - ističe on.

Zemljoradnik iz Estonije, Aigar Tuusis kaže – “Svoj život gledate na drugačiji način, kada imate svoju pilanu.”

Brente podstiču socijalne interakcije u ruralnim područjima. Italijanka, Anna de Guidi, koja poseduje preduzeće za izradu paleta, tvrdi: “ Pilana je najbolje sredstvo da se steknu mnogobrojni prijatelji. Svakodnevno smo se sastajali sa novim lokalnim klijentima, koji su kasnije postali naši prijatelji.”


Mesto pilane u “cirkularnoj” ekonomiji

Wood-Mizer pilane su generalno zastupljene u maloj i srednjoj privredi, služe za obradu drveta na lokalnom nivou krajnjim korisnicima, dok zapošljavaju lokalnog radnika.

Ovo je savršen primer održivog razvoja na lokalnom nivou, koji ima pozitivan uticaj na širi regionalni nivo pa i ekonomiju države.

Ovaj vid posla je upravo  ono što su mnogi analitičari predviđali godinama – kao rezultat produžene recesije, manje kompanije će rasti, jer mogu brže i efikasnije da reaguju na potrebe tržišta i brže će uvoditi nove tehnologije.

Stručnjaci često upoređuju sa “cirkularnom” ekonomijom, gde su sirovine smanjene i otpad postaje nula.  Promovisanje ovog vida modela kompanije Evropskom parlamentu i drugim evropskim institucijama je veoma bitno pitanje, jer žele očuvati životnu sredinu i stimulisati inovacije u poslovanju.

Uspeh koji su iskusili mala preduzeća sa Wood-Mizer pilanama potvrđuje da se upravo dešava  taj prelazak iz “teoretskog” u “praktično” i da ga je moguće ostvariti.Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se