• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Rezanje na bio-farmi u švajcarskim Alpima

24. jun 2020.

Rezanje na bio-farmi u švajcarskim Alpima

Prilaz ovoj bio-fami moguć je samo planinskim vozom, pa je vlasnik farme kupio malu brentu LT15 kako bi mogao da koristi sopstvene resurse drva i kako  bi izbegao zavisnost od prevoza.

“Zovem se Heini Hutter. Živim na brdu Rigi u Švajcarskoj 10 godina, i vodim planinsku bio-farmu koza, krava i ovaca.  Farma je jedinstvena, jer se do nje može stići samo planinskom železnicom ili peške.”Poznat kao “zupčani”, voz saobraća šinama kao i bilo koji drugi, ali ima dodatni zupčanik, koji je pričvršćen na nazubljenu traku između dve šine. Zupčanik se zaključava na nazubljenu traku na pruzi i vuče voz uz vrlo strmu padinu brda do vrha planine Rigi.

“Na planini imam tri hektara šume, ali bez ikakvog pristupa putu, i do sada sam bio ograničen samo na proizvodnju drva za ogrev.”

Mr. Hutter's home on the right, and the train approaching.
“Na farmi mi je uvek potrebna drvena građa. Kako u staji, tako su i u staroj kući uvek potrebne popravke i neka poboljšanja na njoj. Razmatrao sam nekoliko vrsta brente, no, za LT15 sam dobio dobru cenu – i kupio sam je.”

Gospodin Hutter sada može obarati i rezati svoje trupce prema svojim potrebama.

“Rezanje je za mene bila novina, iako mi se oduvek činilo fascinantnim. Pre sam uvek uživao posmatrajući brentu u radu. Sam miris sveže rezanog drveta je zadivljujuć!”

“Wood-Mizer brentu  sam kupio bez ikakvog predznanja o pilanarstvu. To je za mene bila izvrsna investicija.”

“Na planini živim sam. Grad je daleko, ali je meni potrebna ta udaljenost. Imam prekrasnu panoramu i vidim celi svet, a istovremeno sam i udaljen od njega. Zaista uživam. Ne osećam nikakve nedostatke, jer inače ne bih bio ovde, zar ne?”

The view from Mr. Hutter's farm
Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se