• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Prva montaža Wood-Mizer mašine HR250 u Poljskoj: izveštaj proizvođača palete o promenama u proizvodnji

28. jul 2020.

Prva montaža Wood-Mizer mašine HR250 u Poljskoj: izveštaj proizvođača palete o promenama u proizvodnji

Porodično preduzeće “AMESKO” iz poljskog sela Szczytkowice, koje se bavi proizvodnjom paleta i ostale drvne ambalaže svedoči o povećanju efikasnosti proizvodnje pomoću horizontalne mašine HR250 sa dve tračne testere .

Porodica Skora je preduzeće  osnovala početkom 90-ih. “U to vreme je moj otac radio na cirkularu.”, priseća se gospođa Monica Skora-Szydlowska. “Sećam se, da je gurao trupce napred i nazad, kako bi dobio dasku.”

Kada se posao počeo širiti, oni su se preselili na periferiju sela, i tako omogućili dalje širenje.  Trenutno proizvode palete po meri i drvenu ambalažu. “Izvozimo oko 70% svih svojih proizvoda u Nemačku.” dodaje Monika.Nedavno je preduzeće “AMESKO” kupilo novu Wood-Mizer  mašinu sa dve tračne testere  HR250. Mašina je opremljena motorima od 15 kW, koji pružaju dovoljno snage za lako rezanje i maksimalnu iskorištenost okrajaka – inače otpada.

“Primetili smo pad potrošnje energije, manje vremena potrošimo na održavanje u odnosu na staru mašinu”, priča Artur Szydlowski, koji upravlja preduzećem zajedno sa Monikom. “Računi za struju su postali manji, a smanjili su se i operativni troškovi” objašnjava Artur.

Wood-Mizer horizontalna brenta HR250 je opremljena elektronskim upravljanjem, koje omogućuje lako pozicioniranje listova trakastih testera i promenu brzine pomaka.

“Sa našom starom mašinom je bilo teško promeniti visinu rezanja. Morali smo zaustaviti mašinu, kako bismo dodali ili uklonili razmake”, priča Artur. “Međutim, na novoj Wood-Mizer mašini HR250  to obavljamo pritiskom na jedno dugme, te tako uštedimo puno vremena, i proizvodnja je fleksibilnija. Upravljanje mašinom je veoma jednostavno i precizno.” nastavlja Artur. “HR250 nam omogućava brzo uklanjanje otpada jednostavnim elektronskim podešavanjem  gore/dole. U zavisnosti od debljine i tvrdoće materijala menjamo brzinu pomaka.”

Wood-Mizer mašina HR250 u svojoj standardnoj konfiguraciji sadrži jedan pneumatski i jedan obični pritiskajući valjak. “Mala udaljenost između valjaka omogućava nam da režemo materijal bilo koje veličine.” tvrdi Artur.

Mašina je opremljena kompresorom za vazduh, koji obezbeđuje pritisak valjku i sistemu zatezanja tračnih estera. “Druga značajna osobina HR250 je automatsko zatezanje tračnih testera – naši operateri ga ne moraju konstantno kontrolisati.” dodaje.

Preduzeće “AMESKO” ima nekoliko uskotračnih brenti na više glava. Jedan od razloga za odabir mašine HR250 je taj, što se koriste iste testere. “To čini naš proizvodni proces lakšim i fleksibilnijim, jer sami oštrimo i razmećemo trakaste testere.”

Iz okrajaka trupca se mogu izrezati dodatne daske, što na staroj brenti nije bilo moguće. “Tehnologija uskog reza nam pomaže u smanjenju količine piljevine i povećanju iskorištenosti trupca”, nastavlja Monica. “Naša stara mašina je imala prorez oko 6mm i 3 testere, a sada koristimo 2 trakaste testere sa prorezom od 2mm, što znači, da dobijemo više gotovog materijala.

Piljevina se, koja nastaje tokom proizvodnje,  sakuplja sistemom za uklanjanje iste i kasnije se prodaje preduzeću koje proizvodi pelet za loženje. “Spojili smo HR250 sa sistemom za uklanjanje prašine, kako bismo održali čistu reznu glavu i radnu površinu” priča Artur. “ HR250 ima točkove bez remena i oni moraju biti uvek čisti. To pomaže da dobijemo precizan rez.”HR250 je vrlo kompaktna zahvaljujući jedinstvenom dizajnu: dve tračne testere se nalaze na gornjim i donjim točkovima u jednoj glavi. “Kad smo se odlučivali oko kupovine, mala veličina HR250, jednostavna upotreba i svestranost su odredili naš izbor” objašnjava Monica. “Mašina HR250 isporučena je na jednoj paleti, odneli smo je u proizvodnu halu viljuškarom, spojili na sistem za odvod piljevine i nakon nekoliko sati počeli sa radom.”“AMESKO” je jedan od prvih pogona za obradu drveta u Evropi, koji je ugradio HR250. Mašina je modifikovana za Evropsko tržište i poseduje CE sertifikat. “Zadovoljni smo uslugom koju Wood-Mizer pruža”, kaže Artur. “Adam Kubiak je izvrstan. Konsultovao se sa nama i predložio HR250 kao optimalno rešenje za našu liniju proizvodnje paleta.”

Adam Kubiak je vođa prodaje industrijskih mašina u fabrici  Wood-Mizer. Tokom dvavdesetogodišnjeg rada u fabrici sudelovao je u projektovanju više industrijskih linija za obradu trupca u Evropi, Aziji i Africi.


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se