• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Pilana u francuskim Alpima: lepota drva u svakom projektu

20. jul 2022.

Pilana u francuskim Alpima: lepota drva u svakom projektu

Yvan Cometto, stolar iz malog sela u francuskim Alpima, izrađuje drvene proizvode od lokalnog drveta koristeći Wood-Mizer brentu. U svom preduzeću “YC Charpente”, Yvan prerađuje drvo  otkrivajući njegovu lepotu. – Ovo mesto ne bih menjao ni za šta drugo na svetu – priznaje smeškajući se.

Montricher-Albanne je malo selo u francuskim Alpima, odmah uz Italijansku granicu. Put do Yvanovog doma, gde živi i radi, strm je i krivudav, prolazi kroz guste šume ariša i slikovite planinske lance. Njegova radionica nalazi se na 1200 metara nadmorske visine, odakle se pruža prekrasan pogled na celu dolinu. Iako u regiji Savoye postoje četiri godišnja doba, čini se da sunce ne prestaje sijati, dajući seljanima dovoljno energije za život i rad.


Yvan Cometto je bio zainteresovan za stolarstvo od malih nogu. Deda ga je naučio kako da koristi alat i pretvara drvo u vredne predmete. Yvan se pridružio Francuskoj zajednici drvoprerađivača sa 14 godina i od tada je profesionalni stolar. I dalje razvija svoje stolarske veštine, a danas ne može zamisliti svoj život bez stolarije.

"Volim otkrivati lepotu drva u svakom projektu koji napravim i nikad ne prestajem istraživati i učiti o drvu. Ovaj se materijal drugačije ponaša kada se reže i osuši te kada se transformiše u komad nameštaja", primećuje Yvan Cometto .
2020. godine se odlučio pokrenuti preduzeće za obradu drva i postati samostalni preduzetnik. "YC Charpente" je malo preduzeće specijalizirano za izradu različitih proizvoda od drva, kao što su nameštaj po meri, interijeri i dogradnje kuća, palube i terase, građevinska građa i drugo. "Osnivanje mog preduzeća bila je ozbiljna odluka, ali drago mi je što sam to učinio. Danas mogu sam obavljati posao. Dizajniram i izvodim mnoge projekte", kaže Yvan.

Yvan vjeruje da je drvo izvrstan materijal sa jedinstvenim osobinama. "Kupujem trupce od lokalne šumske zajednice. Ovo drvo je prekrasno. Koristim uglavnom ariš, ali povremeno i hrast, javor i jasen. Nedavno sam dobio mnogo narudžbina za veće konstrukcije, kao što su proširenja kuća, terase i palube, “ kaže Yvan. Želi podržavati svoju regiju snabdevajući lokalne kupce drvenim proizvodima. "Svi moji klijenti dolaze iz ovog kraja i jako dobro poznaju moju radionicu. Svi verujemo da je drvo sa ove zemlje naše blago."


“YC Charpente” koristi Wood-Mizer opremu otkako je Yvan otvorio preduzeće 2020. Najvažnija mašina je brenta “LT15CLASSIC” za izradu dasaka, ploča, nadvišenja i greda. Yvan prodaje neke od tih materijala lokalnim kupcima kao građevinsko drvo, dok druge materijale koristi za izradu finalnih proizvoda na blanjalici/mašini za oblikovanje. "Drago mi je što u svojoj radionici mogu napraviti sve od A do Ž", priznaje Yvan.

Odabrao je brentu Wood-Mizer “LT15” jer je, kako smatra, najbolja opcija za pilane početnike. Pilana “LT15” je jeftin stroj koji nudi visoku funkcionalnost i izdržljivost. Yvanova brenta ima benzinski motor, tako da ne mora brinuti o pristupu električnoj energiji. Osim toga, pilana “LT15CLASSIC” je lagana i kompaktna, što omogućuje jednostavan transport.


Yvan je saznao za Wood-Mizer proizvode preko Interneta. Mnogo je puta upoređivao pilane različitih proizvođača, ali je na kraju kontaktirao francuskog predstavnika Wood-Mizera. Kada je prvi put došao u ured, bio je impresioniran širokom ponudom i visokim kvalitetom opreme. Kako bi bio u toku sa svim vestima o Wood-Mizeru, Yvan se prijavio za e-bilten i pratio službene kanale društvenih medija.

Yvan u budućnosti planira proširiti svoje preduzeće zapošljavanjem radnika i nadogradnjom svoje pilane na model “LT40” ili čak “LT70”. Tako će moći povećati količinu proizvedene drvne građe i odvažiti se na još veće gradnje. Takođe razmišlja o dodavanju još Wood-Mizer opreme, na primer, “EG300” okrajčivača rezane građe. U međuvremenu uživa započeti dan ranim ustajanjem, odlaskom u šumu, posetom kupcu i rezanjem dasaka na svojoj brenti “LT15”. „Nikad ne znaš šta će sledeći dan doneti, a to je ono što najviše volim kod rada s drvetom“, priznaje.
***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se