• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Od šumskih požara do ekonomskog preporoda: Kako Wood-Mizer brente pomažu u obnovi italijanskog sela

23. decembar 2021.

Od šumskih požara do ekonomskog preporoda: Kako Wood-Mizer brente pomažu u obnovi italijanskog sela

Četiri godine nakon šumskih požara u dolini Val di Susa na granici između Italije i Francuske, lokalna zadruga “La Foresta” leči šumske rane, dodavajući vrednost drvetu u svim njegovim oblicima.

Autor: Martina Valentini

Očevici pamte dane požara kao "apokalipsu" s mrakom, dimom i plamenom koji je pretio kućama. Četiri godine nakon požara, koji su zadesili Val di Susa, stanovnici Mompantera, jednog od epicentra katastrofe, još uvek proživljavaju događaje te noći. Njihovu privremenu evakuaciju i bolne osećaje još je teško izraziti rečima. Kada su krajem oktobra 2017. godine ugašeni posljednji požari, planina je pokazala svoje rane sa hiljadama hektara spaljenih stabala, golemom količinom drva na tlu i opasnosti od mogučih novih požara pa do do povećanog rizika erozije tla.Ukratko, situacija je bila kritična. Ali stanovnici ove bogate doline na periferiji pokrajine Torino, ne poznaju apatiju. Zasučite rukave i bacite se na posao - oduvek je bila životna parola. Danas se devastirano područje ponovno kreće, a prirodna katastrofa pretvara se u priliku za najbolju vežbu u održivom razvoju.


Video: Matteo Berlenga

Ušteda sirovina i smanjenje otpada

"Kako bismo sprečili nove požare, morali smo odmah ukloniti većinu drveća sa zemlje", objašnjava Giorgio Talachini, član zadruge “La Foresta di Susa”."Istovremeno smo počeli raditi na kontroli erozije koristeći deo ovog drveta", dodaje. "To nam je omogućilo da pokrenemo najinteligentniju moguću strategiju - strategiju prevencije."

"Neophodno je izbeći vanredne situacije - to košta manje od otklanjanja posledica, a što je najvažnije, šuma je očuvana."

Zadruga uspešno deluje na dva načina - maksimalno korišćenje sirovine drveta i značajno smanjujući drvni otpad. Oba cilja postižu se Wood-Mizer pilanskom tehnologijom piljenja drva s tračnim pilama uskog propiljka . Iz šume, koja se prostire na više od 200 hektara, drvo se prevozi oko 15 kilometara do grada Susa, gde se sortira. U sortirnici, radnici “La Foresta” biraju trupce i raspodeljuju ih prema njihovim karakteristikama te ih na željenu dužinu.  Kvalitetni delovi trupaca se šalju u pilanu, a manje vredan materijal koristi se za proizvodnju drvne sečke. „S Wood-Mizerom možemo maksimalno iskoristiti opožareno drvo koje je ostalo nakon požara“, objašnjava Talachini. "Najkvalitetnije drvo koristi se za izradu nameštaja, stolova i stolica ili za izradu elemenata enterijera."
Smanjivanje drvnog otpada

Primarna mašina za obradu trupaca je horizontalna brenta Wood-Mizer LT40, koja daje visok učinak i lako izdržava mnogo radnih sati. Brenta može ispiliti trupce prečnika do 90 centimetara i dužine veće od osam i po metara. Osim toga, brenta osigurava visoku tačnost rezanja uz minimalnu količinu piljevine. Mašina je opremljena elektroničkim računarom “Setwork” za nameštanje tračne testere za brzu proizvodnju potrebne debljine piljenica i kanisterom za vodu za podmazivanje tračne testere, kako bi tračne testere bile čiste za vreme rezanja. Tračna testera ima uski propiljak debljine samo 2 mm; stoga iz svakog trupca se proizvodi više piljenica, a manje piljevine, što je jako ekonomično. Jer su oduvek pazili na ekonomično korištenje sirovog drveta. "Naš posao je stvaranje gotovih proizvoda od drva, a piljevinu šaljemo dalje za korištenje u bioenergiji", kaže Talachini. "Na ovaj način postižemo proizvodnju bez otpada."“La Foresta” & “Wood-Mizer” - Zajednički rad za zajedničku budućnost

Zadruga “La Foresta” u Val di Susa posluje od 1995. godine, opslužujući infrastrukturu uglavnom u teže pristupačnim područjima, do kojih možete doći samo posebnim prevozom kao što su žičare, terenski bageri i helikopteri. Glavni cilj delatnosti je održivo upravljanje šumama koje se postiže poštovanjem standarda kvaliteta, korištenjem visoko efikasne opreme s niskim količinama otpada te obukom operatera. Wood-Mizer podržava La Forestu već 15 godina.

"Odabrali smo brentu Wood-Mizer nakon što smo procenili široku paletu alternativnih tehnologija. Nakon toliko godina saradnje, zadovoljni smo izvrsnim performansama mašine, postprodajnom uslugom i mogućnostima, zahvaljujući našem odnosu sa firmom, kako bi uvek bili obavešteni o novim tržišnim trendovima", kaže Talachini. "Naša saradnja se još razvija. Nedavno smo kupili Wood-Mizerovu blanjalicu/profilirku za sekundarnu obradu drveta."Važnost povećanja vrednosti proizvoda

Korištenje kvalitetne opreme, veruje Talachini, jest ključ je za uspeh na tržištu, gde je poboljšanje proizvoda temelj. Posljednjih meseci, posao je pogodila oluja s porastom cena, koja je zahvatila tržište roba, postigavši istorijski rekord cena od preko 600 eura po kubnom metru drva. Uzbuđenje je splasnulo u septembru, ostavljajući prostor za korekciju. Ali iskustvo pokazuje da je volatilnost troškova uvek potencijalna zamka za male firme. "Povećanje vrednosti proizvoda je temelj", zaključuje Talachini. "Mi poslujemo lokalno, ali moramo se nositi s cenama koje su upravljane globalno. Stoga moramo stvoriti veću dodanu vrednost, kako bi se firma mogla uspešno razvijati i plasirati na tržište."***

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se