• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Kućica na drvetu napravljena od meskita u Arizoni, SAD

23. jun 2022.

Kućica na drvetu napravljena od meskita u Arizoni, SAD

Drveće meskita dominantno je u pustinjskom krajoliku južne Arizone, budući da su ove grmolike, nepravilne biljke izdržljive uprkos teškim uslovima okoline. Inherentno nesavršeno, gusto drvo sonorskog pustinjskog baršunastog meskita inspirislo je Arthura i Valerie Flores pre 20 godina da osnuju firmu ”Tumacacori Mesquite Sawmill” u Tumacacoriju, Arizona. "Mi sada imamo reputaciju najstarijeg i najvećeg dobavljača proizvoda od meskita u Arizoni", kaže Arthur.

Kada je lokalni rančer odlučio sagraditi kućicu na drvetu za svoje unuke, Arthur i Valerie predložili su mu da za njegovu izgradnju upotrebi građu od meskita. Paru nije strano stvaranje jedinstvenih proizvoda od meskita i svesni su mnogih načina na koje su autohtoni Indijanci koristili različite delove biljke tokom istorije. Ali ova ideja kućice na drvetu činila se kao potpuno novi koncept. “Izgledi korištenja drveta meskita za kućicu na drvetu doveli ih je na sasvim drugi nivo... dvadeset stopa iznad  tla, tačnije!” objasnio je Arthur.Osim jedinstvene upotrebe drveta meskita, struktura takođe ima spoljnu terasu za spektakularan pogled na planinski pustinjski krajolik, a njen enterijer uključuje dnevni boravak i spavaću sobu u potkrovlju, zajedno s tekućom vodom i strujom.

Sva građa za kućicu na drvetu izrezana je na je mobilnoj brenti “Wood-Mizer LT40”. Za podne grede, krov i glavnu konstrukcijsku potporu izrezali su staru šumsku duglaziju koja je bila građa za staju u Kanadi pre Drugog svetskog rata. “Rezanje duglazije bilo je relativno jednostavno i trajalo je oko 7 dana”, kaže Arthur.


Autohtono sonorsko drvo - pustinjski baršunasti meskit, koji se koristio za sporedne prilaze, stepenice i šine potiče s ranča. “Veliki deo ovog drveta meskita je posečen kako bi se povećala ispaša stoke”, objasnio je Arthur. Budući da je drvo meskita zahtevnije za rad, trebalo je oko 10 nedelja da se izreže prema specifikacijama.

“Za nas je brenta “LT40” uvek bila pravi alat za posao!” Arthur je rekao. Čak i sa odgovarajućim alatom pri ruci, meskit nikada nije lako rezati. "Sretni smo kad smo isekli više od četiri piljenice pre nego što nam zatrebala nova tračna testera!Dovršena kućica na drvetu meskita nalazi se na oko 6 metara iznad  tla i nudi površinu ispod krova od približno 65 kvadratnih metara. “Posebno smo ponosni što smo bili deo ovog jedinstvenog projekta. Svi koji vide kućicu na drvetu napravljenu od meskita kažu da je ovo nešto posebno i za razliku od bilo čega u južnoj Arizoni”, pojasnio je Arthur.Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se