• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Kanadsko iskustvo: izgradnja staklenika

19. maj 2022.

Kanadsko iskustvo: izgradnja staklenika

Godinama je Stan Kujala sanjao o izgradnji staklenika na svom imanju uz jezero u Port Alberniju, u Britanskoj Kolumbiji. "Moja supruga i ja smo godinama strastveni vrtlari", rekao je Stan. “Oduvek smo želeli da izgradimo staklenik kako bismo produžili sezonu vegetacije”.

Sa vlastitim staklenikom kod kuće, Stan i njegova supruga mogli bi početi saditi jednogodišnje sadnice povrća u ranije proleće pre nego što spoljašnji uslovi u tom području postanu povoljni za rast biljaka. Klimatizovano okruženje staklenika takođe bi omogućilo nastavak uzgoja biljaka tokom jesenje sezone i zime. To znači da će porodica Kujala svake godine dodati još nekoliko nedelja, u kojima ne samo da bi mogli proizvesti veći prinos, već uživati u više vremena provedenog zajedno u zajedničkom hobiju.Međutim, Stan nije imao dovoljno vremena za izgradnju staklenika, sve dok okolnosti nisu krenule svojim tokom. Kada je 2020. izbila pandemija COVID-19, svakodnevni život je bio poremećen, te je Stan  imao puno više vremena.
"COVID se dogodio i dao mi je dodatno vreme da dizajniram, izgradim i dovršim svoj staklenik", rekao je Stan. U leto 2020. oborio  je duglaziju i crveni cedar sa svog poseda. Zatim je ispilio trupce preko zime,  100 posto drvne građe za korištenje pri izgradnji staklenika na svojoj mobilnoj brenti “Wood-Mizer LT40 Super Hydraulic”.

Nakon što je pustio da se daske prirodno suše nekoliko meseci, Stan je bio spreman da započne gradnju staklenika u kasno proleće 2021. Na projektu je radio u slobodno vreme, a za završetak je trebalo dva meseca. “Moja supruga je pomogla oko izgradnje i bojenja drva”, rekao je Stan. Prijatelj je takođe pomogao Stanu da završi tešku konstrukciju, kao i da postavi plastičnu oblogu staklenika.Sredinom leta staklenik je bio gotov. Završen staklenik je dimenzija 3,65 x 3,65 m, ukupno 13,3 m2. Skupljanjem materijala sa svog poseda i samostalnim rezanjem trupaca, Stan je procenio da je uštedio oko 2000 dolara tokom izgradnje staklenika.
Sada kada je staklenik izgrađen, Stan ima za cilj daa dovrši nekoliko spoljnih radova na kući, kao što je zamena nekih prozorskih okvira iz cedrovine, zajedno s izgradnjom nekoliko novih dokova na jezeru. Nakon završetka svog impresivnog projekta tokom pandemije, Stan je dobio mnoge uzbudljive upite od obožavatelja staklenika. “Ljudi su se divili mom stakleniku i pitali su me  -mogu li ga napraviti i za njih!”Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se