• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Kako da isečete drvo bezbedno i precizno – Švedske farmerske serije

26. decembar 2018.

Kako da isečete drvo bezbedno i precizno – Švedske farmerske serije

Farmer Simeon Fuchs deli svoje bezbedne i dokazane tehnike, koje su koristile stare švedske drvoseče, za seču velikog drveća.

Širom sveta, koriste se različite tehnike obaranja drveća. U Švedskoj, mladi poštuju tradiciju i iskustvo starijih. Ni Simeon nije izuzetak. Baveći se sečom preko deset godina, Simeon pripisuje svoj  način rada, preciznost i profesionalnost starijim drvosečama, koji su ga naučili svemu što mu je bilo potrebno da zna o obaranju drveća.

“Čvrsto verujem u odgovarajuću zaštitnu opremu,” kaže Simeon. Najvažniji aspekt obaranja drveća je znanje i potrebna oprema za zaštitu od povreda, pa čak i smrti. Čak i za iskusne drvoseče, motorna testera je veoma opasna. Iako se tehnike seče mogu menjati, odgovarajuća zaštita glave, ušiju, očiju i tela je ključna pre svake operacije.

Simeon objašnjava da on nosi pantalone i cipele koje motorna testera ne može da preseče, i svetlu jaknu, koja mu omogućava vidljivost u šumi. Suprotno popularnom verovanju, Simeon komentariše kako su izdržljive pantalone i cipele dovoljno udobne i lagane, za kretanje po šumi. Čvrsta kaciga i pojas sa alatkama su takođe veoma važni za drvoseču. Simeonov pojas sadrži mernu traku, klinove i sekiru.

Kako bi posekao drvo, Simeon koristi motornu testeru STIHL MS360. Prvo napravi zasek u drvetu, kojim kontroliše na koju stranu će drvo biti oboreno. Zasek se pravi naspam kolca, zabijenog u zemlji, kako bi se ilustrovao pravac pada.

Ručka motorne testere pomaže Simeonu da izmeri tačno gde seče. “Jedna od najčešćih grešaka, za koje znam da ljudi prave, je kada seku drvo, ne počinju odozdo,” kaže Simeon. Seča drveta visoko od korena, dovodi do gubitka kvalitetne građe.

Nakon zasecanja, Simeon seče oko drveta. Na, otprilike, pola puta ubacuje dva klina, kao vodilice za pravac pada drveta. Kada ih ubaci, nastavlja da seče oko drveta. Zatim, skroz ubaci klinove, povremeno proveravajući da li je drvo nakrivilo. Na kraju, Simeon se udalji, kada drvo počne da pada, i trupac završi tačno pored kolca u zemlji.


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se