• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Fascinantan projekat sa brentom: kapelica Mulberry izgrađena na farmi u Georgiji, SAD

17. avgust 2022.

Fascinantan projekat sa brentom: kapelica Mulberry izgrađena na farmi u Georgiji, SAD

Poslednjih 20 godina George Coker je sanjao i planirao savršen dodatak svojoj farmi u Carnesvilleu, Georgia. Izgradnja kapelice na zemljištu bila bi idealno mesto za proširenje mogućnosti na svom posedu. Kapelica bi nudila prostor za venčanja, događaje i aktivnosti, omogućujući većem broju ljudi da uživaju u lepoti farme.Graditelj celog života, stolar  hobist, George je uložio svoje znanje i veštine u izradu najnovije karakteristike svoje farme. Većina drva koje čini kapelu potiče od drveća na imanju, gde se danas nalazi ova nova građevina. “Grede, rogovi i letve sve su dodijene od borovine posečene na našoj farmi”, objasnio je George. “Klupe su takođe bile izrađene od crvenog javora osušenog u sušari sa farme.” Ovaj pristup dostupnom drvetu takođe je bio značajan faktor u Georgeovoj početnoj odluci, da kupi Wood-Mizer mobilnu brentu pre mnogo godina.George je koristio svoju mobilnu brentu Wood-Mizer “LT40 Hydraulic” kako bi izrezao svo drvo potrebno za kapelicu. “Posedujem ovu brentu 20 godina. “LT40 Hydraulic” ima praktično rukovanje trupcima bez puno ručnog rada. Sa svojih 80 godina mogu upravljati trupcima s jednim pomoćnikom,” podelio je George.Nakon rezanja, svaki je komad drveta donesen u staju, osušen na vazduhu sa oznakama, brušen i obojen. Osmougaoni stubovi kapele izgrađeni su od obnovljenih električnih stubova. “Cela je porodica davala radnu snagu”, rekao je George. Njegova kći, Carolee, nacrtala je nacrte kapele, pretočivši Georgeove snove u izvodljiv dizajn. Njegov sin bio je ključan u sklapanju konstrukcije, a ostali članovi porodice bili su pri ruci tokom celog projekta, pomažući u brušenju i bojenju drvene građe i sklapanju sve drvene građe na licu mesta.

Nakon decenija sanjanja i šest meseci rada, kapela Mulberry je dovršena. Završeni projekat bila je zapanjujuća otvorena paviljonska kapelica dimenzija 12 m x 15 m s ulazom 3 m x 3,7 m koja podseća na seosku crkvenu kuću. Ulaz je zatvoren prilagođenim zvonikom i zvonikom zavarenim od nerđajućeg čeličnog lima. Unutar zvonika nalazi se antikno medeno zvono lokomotive od 35 cm, a na vrhu tornja je prilagođeni  krst ukrašen cvetovima drijena koji je napravio porodični prijatelj. Kapelica se nalazi na savršenoj lokaciji na najvišoj tački imanja, smeštena u šumi tvrdog drveta s otvorenim pogledom na farmu.S ovim remek-delom, koje je sada dovršeno, George je okupio svoju porodicu pod gredama kapelice Mulberry. Vikend pre, nego što je Crockett Creek Crossing Farm trebala ugostiti svoje prvo venčanje u novoj kapelici, Georgeova porodica organizovala je posvetu za njegovu unuku. “Lepo prolećno vreme pridonelo je osećaju ponosa i ljubavi. Svih 175 zvanica bili su zadivljeni gradnjom i lepotom naše kapelice”, ispričao je George. U budućnosti George planira nastaviti deliti svoju strast prema rezanju, obradi drveta i gradnji, sa svojom porodicom. “Veselim se što ću pokazati i obučiti mlađe članove porodice kako da rukuju brentom”, rekao je.


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se