• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Fabrika za preradu drveta u Sloveniji oslanja se na Wood-Mizer brente

17. april 2019.

Fabrika za preradu drveta u Sloveniji oslanja se na Wood-Mizer brente

Vlasnik drvoprerađivačkog posla priča o tome kako je poboljšao i nadogradio svoj posao i pritom ostvario svoj san o radu sa drvetom.

Ja sam Jože Modic, direktor Modic Stolarije iz Slovenj Gradeca, Slovenija. Po mom mišljenju, drvo daje osećaj topline i stila u interijer. Svi koje vole drvo, treba da odaberu neku profesiju u vezi sa drvetom!

Ja sam odabrao da se bavim obradom drveta još 1981.godine, jer mi se to jako sviđalo i mislim da sam doneo pravu odluku. Završio sam zanat za stolara u Mariboru,  gde je to bio trogodišnji program usavršavanja.

Naši počeci su bili veoma skromni. Tada, moja radionica je bila samo 4x9 m površine. Motorićem sam išao da bih upoznao klijente...Kasnije, odlučio sam da kupim neke drvoprerađivačke mašine.

Moja vizija je bila da postepeno usavršavam i nadograđujem posao, i da teškim radom povećam profitabilnost individualnih proizvoda. U nekom momentu sam shvatio sa sve više ljudi želi moje proizvode, tako da sam morao da širim proizvodnju i da zapošljavam nove radnike – isprva samo jednog, pa dva, tri i više. Ispočetka smo bili ograničeni proizvodnom opremom koju smo posedovali, ali smo i to postepeno unapredili.

Naš fokus je na stolariji za enterijer. Naše mašine i proizvodnja omogućavale su nam da pravimo svašta – kuhinje, spavaće sobe, dnevne sobe, kancelarijski nameštaj... Dodatno, nudimo lokalnim firmama uslugu dizajniranja enterijera.

Mi sami dizajniramo svoje proizvode – kuhinje od čvrstog drveta, iverice, furniranih ploča, kao i od medijapana. Naravno, pravimo i kancelarijski nameštaj, stepeništa, vrata i ostale proizvode od drveta, generalno, kao što su nameštaj za domaćinstvo i prozori.

Najveća prepreka bila je nabavka dobrih mašina. Nemoguće je naći sve što vam je potrebno preko noći – za to su potrebne godine. U našem slučaju, oko 27 godina nam je trebalo da dođemo do svega ovoga što imamo danas, i još uvek to nije sve.

Drvo kupujemo od lokalnih vlasnika šuma i šumskih kompanija. Naš proces proizvodnje počinje sa trupcem – grubim materijalom – i nastavlja se rezanjem, oblikovanjem, profilisanjem i na kraju finalnom obradom.

Koristim Wood-Mizer brente zbog svog kvaliteta, mobilnosti i maksimalne iskorišćenosti trupca. Sa ovom brentom, bili smo u mogućnosti da iskoristimo ceo trupac, što znači da je često ceo jedan proizvod nastao iz samo jednog trupca.

Kada se trupci izrežu na daske, sortiramo ih i stavimo na sušenje. Kada je drvo spremno, ono se seče i profiliše. Onda prolazi kroz proces glodanja i raznih tretmana, oblikovanja, CNC procesuiranja, obradu ivica. Na kraju, komad se glazira voskom ili uljem pre nego što se nosi na sklapanje.

Naši klijenti cene to što smo kompetentni, što imamo kvalitet i što unesemo toplinu u njihove domove, kada im pomognemo da urede enterijer po želji. Uzimamo sve mere na licu mesta i savetujemo klijente o vrsti proizvoda, koja bi najviše odgovarala za njihovo životno okruženje. Na kraju, naši klijenti su veoma zadovoljni finalnim proizvodom koji se jednom nađe u njihovom domu.

Ja bih preporučio rad sa tvrdim drvetom, jer ono unosi osećaj topline. To je grub materijal, kojim se možete snabdeti i lokalno i može od njega da se napravi zadovoljstvo u domu za sve generacije.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se