• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Dve WM4000 brente zamenile su četiri brente LT40 i povećale kapacitet proizvodnje

27. mart 2019.

Dve WM4000 brente zamenile su četiri brente LT40 i povećale kapacitet proizvodnje

Češki proizvođač drvne građe povećavao je dvadesetogodišnje razvijanje pilane dodavanjem po jedne LT40 brente, dok nisu došli do tog da imaju potrebu da kupe Wood-Mizer industrijsku brentu.

„Pre 20 godina, kupili smo našu prvu brentu – Wood-Mizer LT40,” priseća se Miroslav Čekal, iz Češke. „Vremenom, dokupljivali smo ih i u jednom momentu smo imali šest brenti LT40, koje su radile sve u isto vreme”.

Miroslavova firma je odličan primer kako pilana može postepeno da raste, uz potrebne povremene investicije i povećavanje kapaciteta, bez ulaska u veliki rizik odjednom. Iako je pilana imala šest brenti, koje su sve radile, Miroslav je pronašao ono što mu je falilo, kako bi još povećao proizvodnju. Tako da je odlučio da ode korak dalje, i da kupi industrijsku brentu WM4000, takođe iz Wood-Mizera.

„Nova brenta je zamenila dve LT40 brente i time je povećana efektivnost”, kaže Miroslav.

Čak i nakon implemetacije industrijske brente, broj narudžbina je nastavio da raste iz godine u godinu, tako da je nedavno Miroslav morao da doda još jednu WM4000 brentu, kako bi se njihova produktivnost još više povećala.

„Uglavnom režemo hrast i topolu. Pravimo daske topole za proizvođače mrtvačkih sanduka i građu od hrasta za građevinsku industriju, uglavnom za izvoz, i ovo tržište se veoma brzo razvija”.

„Hteli smo da kupimo još jednu WM4000 brentu, ali problem je bio u tome što je naša hala napravljena tako da je bilo nemoguće postaviti WM4000 sa klasičnom konstrukcijom. Bila nam je potrebna mašina sa obrnutim tokom trupaca,” kaže Miroslav.
Miroslav se obratio Wood-Mizerovom agentu u Češkoj, sa pitanjem da li bi na bilo koji način Wood-Mizer može da mu izađe u susret sa ovim „izazovom”. „Otkad smo kupili prvu LT40, ne samo da smo imali odličnu mašinu, nego smo imali i najbolji servis. Uvek su bili dostupni putem telefona ili da nas posete kada je u pitanju bilo kakav savet ili obuka. Na osnovu toga, bio sam siguran da mogu da im se obratim kada je u pitanju bio moj problem”.

Nije bio razočaran. Inženjeri iz Wood-Mizera su radili na tome kako da uklope prostor i tok drveta za Miroslavovu halu i napravili su brentu, skrojenu prema njegovim merama. „Wood-Mizer je prepravio brentu WM4000 kako bi odgovarala zahtevima prostora, tako da je napravljena sa obrnutim hidrauličnim rukovanjem trupcima specijalno za nas”. Zajedno sa WM4000, Miroslav je poručio i okrajčivač EG300 za dalje povećanje kapaciteta proizvodnje.

Ove promene su opravdale Miroslavova očekivanja. „Sada prozvodimo 1500 m³ građe mesečno,” kaže on. „Svaka WM4000 izreže 500 m³ građe, i još 500 izrežu dve LT40 brente, koje su ostale u upotrebi”.

Nadogradnja pilane sa industrijskim brentama rezultirala je smanjenjem radne snage, troškova testera i troškova održavanja. „Implementacijom dve WM4000 brente, broj radnika na rezanju se smanjio sa 10 na 6. I sada imamo manju potrošnju testera, manje habanja potrošnih delova i manje otpada. Potrošnja energije nam je ostala manje-više ista,” kaže Miroslav.

Miroslav Čekal je veoma zadovoljan ovim poboljšanjima u fimi, i čak i sada razmišlja o dodavanju mašina kako bi održavao korak sa tržištem. „Naše mašine već rade 10 sati dnevno, i nije problem da mašine rade više, ali mi jednostavno ne želimo da radimo po 16 sati na dan!” Ubeđen je da će i sledeća mašina biti iz sve većeg asortimana Wood-Mizera.Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se