• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Za pet paleta bolji

3. oktobar 2013.

Za pet paleta bolji

Srpski drvoprerađivači traže izlaz iz krize. I pronašli su – sa ekonomičnijom tehnologijom rezanja drveta.

Zoran Jakovljević nije početnik u drvoprerađivačkoj industriji. Zajedno sa bratom Nenadom i drugarom Slobodanom Bajićem trguju drvetom od 1990. godine.  Nekoliko godina kasnije su se počeli baviti preradom drveta.
Suvlasnik kompanije Palet Pak, Zoran Jakovljević u prostorijama Wood-Mizer Balkan u Kikindi

“Glavni razlog našeg početka bavljenja preradom drveta leži u neposlovnosti dobavljača.  Oni su obećavali: sutra, sutra  -  ali kupci nisu mogli čekati.“ - tvrdi Zoran Jakovljević.

Prve mašine za rezanje su bile polovne Italijanskog porekla, vertikalne i sa  testerama širine  od 80 do 100 mm.  Jedna od tih  „veterana“ je još uvek u funkciji. Sa ovim mašinama  se posao   razvijao, i 2002. godine su shvatili da  je neophodno obnoviti proizvodnju novim brentama.
Ova vertikalna mašina je poslednja nabavljena u proizvodnji Palet Pak. Koristi Wood-Mizer testere.

„Poznajem Dragana dugi niz godina, zajedno smo  išli u školu, - kaže Zoran Jakovljević – i, naravno, znao sam da je zastupnik  preduzeća Wood-Mizer, ali nisam mislio da kupim brentu  Wood-Mizer, jer sam bio ubeđen, da je suviše mala, kao igračka.“

Kada je prihvatio porudžbinu da izreže 150 kubika hrasta, nastao je problem: drvo je bilo tvrdo i njegova stara mašina nije mogla da preradi.

„Tada je Dragan predložio da probam sa brentom LT15“ - seća se Zoran Jakovljević.

Kada je video malu mašinu, naprosto nije mogao da poveruje da ona može da reže hrast, ali se složio da proba. I posle nekoliko dana je bio jako iznenađen, kada su radnici za tako kratko vreme naučili i uspeli da narežu naručenu robu za naftnu industriju. Proizvodili su talpe dužine 4m i širine 80cm, koje su se koristile za podlogu prilikom transporta teških mašina.

„Naravno, pošto smo se uverili u kvalitet, kupili smo  brentu LT15. I onda još jednu. Pa potom još jednu. - smeši se Zoran – Postoje mnoge prednosti: na prvom mestu  prihvatljiva cena, na drugom  jednostavnost  rukovanja, a na trećem, Wood-Mizer Balkan obezbeđuje originalne testere i rezervne delove. Brente imaju dve godine garancije, a Wood-Mizer Balkan servisira mašine kako u garantnom, tako i vangarantnog roka. Na kraju, u slučaju kvara, Wood-Mizer Balkan je uvek tu da pomogne.“

U ovom trenutku proizvodnja preduzeća Palet Pak je organizovana u Bosni i u Kikindi sa četiri brente LT15. Kompanija proizvodi paletne elemente.

„Nemojte se iznenaditi malim dimenzijama brente – smeje se Zoran Jakovljević – one nisu velike, ali sa brentama LT15 mi smo  tri puta povećali proizvodnju.“

Najbolja godina otkad je preduzeće osnovano, jeste 2009., kada smo izrezali 12.600 m3, a danas, kada su sve srpske kompanije suočene sa krizom i padom proizvodnje, Palet Pak  kontinuirano održava proizvodnju od 9.500 m3 na godišnjem  nivou.
Preduzeće Palet Pak je prvi počeo da koristi Wood-Mizer mašine u Srbiji. Ovde je prikazan prvi TVS i prvi HR500

Proizvodnja paleta je složen posao, koje podrazumeva mnogo kalkulisanja za vlasnika kompanije. Sa jedne strane, proizvodnja je jednostavna, jer se proizvodi od jeftinog drveta topole, vrbe i lipe, koje Palet Pak kupuje iz lokalnih šumarija. Sa druge strane, cena paleta je niska, a zahteva kratak rok isporuke u tačno određeno vreme na  zahtev kupca.

Imajući u vidu malu zaradu koju Palet Pak ostvaruje, najvažnija je oprema  za rezanje, pouzdanost mašina i visoka produktivnost.

„Sa Wood-Mizer mašinama  imamo još jednu dodatnu prednost – objašnjava Zoran Jakovljević – Mašine koriste tehnologiju uskih testera, čime dobijamo pet paleta više po  svakom m3 u poređenju sa našom konkurencijom.“
Majstor oštrenja Goran Gajić

Palet Pak proizvodi elemente za Euro-palete koje izvozi u Italiju, i druge vrste paleta  za kupce u Srbiji: sanduci za voće i povrće, palete za crep, semensku robu i mineralno đubrivo. Zoran Jakovljević je zadužen za prodaju, njegov brat Nenad Jakovljević za organizaciju proizvodnje, dok je treći suvlasnik Slobodan Bajić zadužen za transport.

Od celokupne Wood-Mizer linije za preradu tankih trupaca, Palet Pak je prvi u Srbiji kupio mašine TVS i HR500.

„Wood-Mizer Balkan je pravio prezentaciju novih mašina u našoj firmi. Videli smo mašine u radu, i dopale su nam se. Nakon što su instalirane, uverili smo se, da ove mašine zadovoljavaju sve naše potrebe.“ - kaže Zoran Jakovljević.
Automatizovan razmetač ne razmeće samo precizno, već dijagnostikuje stanje svakog zuba

Sa svim ovim mašinama Palet Pak koristi mnogo Wood-Mizer testera.

„Ove testere imaju specifičan profil zuba – objašnjava Zoran Jakovljević – one su predodređene za rezanje drveta. Mi smo kupili Wood-Mizer industrijsku oštrilicu, da bi kvalitetno oštrili  testere.“
Montaža palete

Naime, Palet Pak se nalazi u istoj poziciji kao i ostale srpske kompanije, a zahvaljujući visoko produktivnim mašinama  uspeva da održi značajan nivo poslovanja.

„Mišljenja sam, da bi u našoj proizvodnoj grani  bilo korisno stvoriti klastere lokalnih drvoprerađivača u cilju  zajedničke politike  formiranja cena, transporta i nabavke materijala. Svi bi imali koristi od toga.“ - kaže Zoran Jakovljević.
Palete – finalni proizvod

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se