• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Zašto lokalne šume?

1. mart 2019.

Zašto lokalne šume?

Menadžer pilane " Scottish Wood" objašnjava zašto obrađju samo drvo koje je naraslo u Škotskoj.

U Dunfermlinu, malom selu severno od Edinburga, kompanija "Scottish Wood" radi već 20 godina.  Ovo je društveno preduzeće - dobrotvorna organizacija, koja poseduje pilanu i snabdeva lokalne građevinare sa lokalnim drvetom.

"Mi režemo tvrdo drvo i nešto ariša i jele, koje su narasle ovde, u Škotskoj," kaže Jim Birly, iz "Scottish Wood-a".

Zašto lokalno drvo?

Jim je primetio da je potražnja za lokalnim drvetom porasla. Njegovi klijenti su sad svesniji koliko je važno podržati  lokalni biznis i zaštitu životne sredine, svojim izborima.

"Ljudi sada shvataju da kupovinom drveta, doprinosimo razviću šuma. To znači da se praznina koja je ostala nakon seče tog drveta u šumi, popunjava mladim drvećem. Oni vole da znaju kako na taj načindoprinose lokalnom tržištu i industriji," kaže Jim.

"Mi smo prvobitno počeli da radimo bez ijedne testere. Zvali smo se pilanom, ali smo imali samo sušaru i jednu motornu testeru", priseća se Jim. Morali su jednom mesečno da iznajmljuju mobilnu pilanu, kako bi izrezali lager. To je oduzimalo mnogo vremena i bilo je dosta nezgodno. Uskoro ima je bilo jasno da im je potrebna brenta.

"Počeli smo sa Wood-Mizer-ovom LT25. Zatim smo kupili LT40, i imali smo dve ili tri takve brente. Sada imamo LT70 i novu LT70 Remote - na daljinsko upravljanje," objašnjava Jim.

LT70 Remote linija ima određene karakteristike koje povećavaju produktivnost brente. Linija se sastoji od postolja, brente LT70, izlazne trake i izlaznog stola.

Još jedan doprinos njihovom uspehu je korišćenje tankorezne opreme, kojom su povećavali iskoristivost trupaca.

"Industrija mekog drveta radi na veoma maloj stopi povraćaja, možda čak i na samo na 50%. Mi imamo mnogo veći procenat. Po mojoj proceni, imamo negde oko 75% stope povraćaja. Dobar je osećaj koristiti lokalne resurse, koji su održivi, raditi sa materijalom koji voliš i sa dragim ljudima," kaže Jim.

Prevod za ovaj snimak je dostupan na engleskom, francuskom, poljskom, ruskom i španskom jeziku. Pritisnite CC dugme na video plejeru da izaberete jezik!


Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se