• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

22. jun 2018.

Wood-Mizer brente učestvuju u restauraciji manastira u severnoj Bugarskoj

Drevni manastir Varovitec u Bugarskoj, u gradu Etropola je restauriran da bi se sačuvao njegov prvobitan izgled.

Manastir Svete Trojice u Etropoli je poznat daleko izvan granica Bugarske. Vekovima, bio je odredište mnogih hrišćanskih hodočasnika iz sveta. Osnovan 1158. godine, i dalje nastavlja da bude riznica znanja i važna književna škola. Ovde su se prepisivale liturgijske knjige i distribuirale ne samo u Bugarskoj, već i u Srbiji, Rumuniji i manastirima na Atosu. Nacionalna biblioteka Sofije ima 76 očuvanih rukopisa iz etropolskog manastira.

Danas, Otac Emil Georgiev Yakimov brine o manastiru. On je neumorno radio 15 godina i postigao mnogo. 2003. godine je dobio blagoslov za projekat restauracije drevnog manastira.

“Crkva, u svom postojećem obliku, je sagrađena 1858-1860., za samo dve godine”, kaže otac Emil. “U to vreme, Bugarska je bila pod vladavinom Otomanskog carstva, i priča kaže da je turski sultan imao ćerku, koja se izlečila i oporavila u Varovitec manastiru, i u znak zahvalnosti, sultan je izdao “firman” - dozvolu za izgradnju crkve. Ovaj dokument je sačuvan u našem manastiru.”

Otac Emil Yakimov se 2003. godine doselio u manastir sa svojom porodicom.

“Prvo, počeli smo da renoviramo crkvu. Ispostavilo se da ceo krov mora da se promeni. To je bilo veoma teško i bilo je potrebno puno građevinskog materijala”, kaže Emil. “Manastir poseduje 4000 ari šume, tako da nam materijala nije falilo, ali je bilo potrebno mnogo različitih dimenzija i vrsta drveta, da bi to uspelo.”

2008. godine, Otac Emil se upoznao sa radom Wood-Mizer brenti i odlučio da kupi svoju prvu brentu da potpomogne projekat.

Wood-Mizer brente su lagane, lake za transport i precizne. Čak i kada je u pitanju zbijeno drvo, lako mogu da seku trupce raznih veličina. S obzirom da se koriste tanka sečiva, koja prave rez debljine samo 2mm, iskorišćenost drveta je visoka – za razliku od cirkularnih sečiva, dobije se bar jedna daska više od svakog trupca.

Kao kompanija, Wood-Mizer se bazira na hrišćanskim principima i sarađuje i sa drugim hrišćanskim organizacijama. Zbog ovog, manastir u Etropoli je tražio LT40 2008. godine, po specijalnoj ceni, od koje Wood-Mizer nije imao profita.

“Uz pomoć brente LT40, počeli smo da režemo drvo iz naše šume, i krovovi i podovi su popravljeni u celoj građevini”, kaže Otac Emil.

2012. godine, konstrukcija zvonika je započeta. Zahvaljujući donacijama, manastir je naručio zvona od Braće Velegranov.

“Ova porodica već nekoliko generacija unazad proizvodi zvona, i to ne samo za Bugarsku. Napravili smo odličan izbor”, kaže Emil. Svakog jutra u 8:05, zvona oglašavaju početak službe liturgije.

Mnogi hodočasnici podržavaju restauraciju manastira svojim donacijama i zahvaljujući njihovoj podršci, bilo je moguće da se plati slikanje fresaka umetničkoj radionici Sasho Rangelov.

“Ranije, nije bilo slika, tako da su ove prelepe slike delo, koje je umetnik Sasho Rangelov naslikao sa svojim timom za četiri godine”.

Pređašnje monaške ćelije su rekonstruisane u gostinske sobe.

“Po veličini, ćelije su ostale iste, ali smo dodali neophodan sadržaj – tuševe i toalete – u svakoj sobi”, kaže Otac Emil. Sada hodočasnici imaju priliku da ostanu u manastiru po nekoliko dana.

Drvo za konstrukciju se reže i suši, i renoviranje i popravke traju još uvek.

“Prema planu, skoro smo završili ovu zgradu”, Emil pokazuje na monaške ćelije, koje su na pola uređene do sad.

“Mi smo vrlo zadovoljni radom Wood-Mizer brente LT40 i odlučili smo da kupimo još jednu prošle godine”, nastavlja Otac Emil. “Dobili smo dobar popust i sada se materijal isečen na te dve mašine koristi za restauraciju drugih crkava i manastira u zemlji. Na primer, počeli smo da režemo drvo za manastir u gradu Lovech, koji postoji od 19. veka. Crkva je bila kompletno uništena, ali je danas renovirana od materijala napravljenog na našim Wood-Mizer brentama”.Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se