• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

8. avgust 2018.

Poseta Crnoj Bogorodici u Sloveniji

Wood-Mizer brente mogu da se nađu na najneobičnijim mestima na svetu, kao što je oltar Crne Bogorodice, u rimo-katoličkoj crkvi, na vrhu planine.

Niko zapravo ne zna zbog čega su katolički ikonopisci u srednjem veku ponekad slikali portrete Device Marije sa tamnim licem. Moderno istraživanje ima podeljena mišljenja o tome, koja samo otvaraju neka nova pitanja, a ne daju odgovore. U Evropi postoji oko 500 takvih slika, gde Crna Bogorodica sedi na kraljevskom tronu, ili stoji sa malim Isusom u naručju. Neke od ovih slika se smatraju čudotvornim.

Na  vrhu Slovenskih Alpa, crkva Svete Ane stoji već više od 700 godina. Pre nego što je crkva izgrađena, skulpturalnu ikonu Crne Bogorodice, doneli su hodočasnici na više od 1.220m nadmorske visine, sa Iberijskog poluostrva. Posle dugog putovanja, hodočasnici su odlučili da bi  ikona trebalo da ostane, i u 14. veku crkva i zvonik su izgrađeni oko ikone.

Čuvar Svete Ane je Jože Potocnik, čija je kuća pored crkve. Njegov sin, Vinko, je uspešni biznismen, koji živi u obližnjem gradu Ravne na Koroškem.

“Posećujem svog oca vikendom, da mu pomognem u održavanju. Dajemo sve od sebe da crkva bude uredna i održavana, ali vremenske prilike neizbežno ostavljaju traga na crkvenoj zgradi, i popravke su potrebne”, kaže Vinko.

Kada je naručio građu, ali je shvatio da će im biti potrebne daske različitih veličina za popravku. “Imali smo gomilu dasaka, sve različitih veličina, i nismo mogli da nađemo dve daske da su iste - to nije bilo dobro”.

2011. godine, on je kupio Wood-Mizer LT15 brentu. “Privukla me je LT15, zbog svoje veličine. Mnogo ljudi posećuje ovo mesto, i mi ne želimo da naša oprema i alat budu na vidnom mestu. Sve treba da bude čisto i uređeno. LT15 je dovoljno mala da stane u nusprostoriju. Bili smo impresionirani i pristupačnom cenom brente. U Ravne na Koroškem, ima servis gde možemo da oštrimo Wood-Mizer testere”.

Vinko radi na brenti, otprilike jednom mesečno i ne reže duže od tri sata dnevno. "Počeo je sa malim radovima, kao što je građa za ogradu, pa je zatim nastavio sa većim projektima, u vidu nameštaja i malih prodavnica koje su sada oko crkve”.

On je, takođe, renovirao drveni krov na kući svog oca i pomoćne prostorije opasao novim drvetom.

Crkva je veoma dobro opremljena u odnosu na okruženje u kom se nalazi. Crkva je mesto za molitvu i meditaciju, gde brige i teskobe njenih posetilaca prestaju.

U podnožju planine, najbliže selo je Koprivna. Tamo se održavaju crkvene mise svakog dana. Međutim, jednom mesečno ili za vreme crkvenih praznika, zvona crkve Sveta Ana, majke Device Marije, dozivaju parohijane, da se poklone Crnoj Bogorodici, 7km od Koprivne.

Kada se služba završi i seljani se vrate kućama, zahvalni su Bogorodici za njeno gostoprimstvo i ljudima koji su žrtvovali svoje vreme i delo za opšte dobro i za crkvu Svete Ane, gde doseže srce hodočasnika.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se