• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

Od ledenih kocki do ledenih hotela

14. mart 2019.

Od ledenih kocki do ledenih hotela

Brente ne režu samo drvo. U „Designlce-u”, Wood-Mizer LT15 brenta reže led na temperaturi od -5 stepeni, cele godine.

Hladne zime i mnoga jezera napravili su od Norveške izvor ledenih blokova za celu Evropu, pre 150 godina. Iako su moderna rashladna sredstva smanjila potrebu za ledenim blokovima, industrijsko rezanje leda je još uvek aktivno u specijalizovanim vrstama upotrebe.

Thomas Orderud, vlasnik i operater u „Designlce-u”, počeo je da skida led sa lokalnog jezera u jugoistočnoj Norveškoj, pre 15 godina. Danas Thomas može da napravi „od kkocki leda do ledenih hotela” iz svoje zaleđene radionice od 400m². Čak i tokom zime on održavastabilnih -5 stepeni Celzijusa, kako bi njegov lager od 50-600 tona ledenih blokova ostao zamrznut.

„Tražili su nam mnogo blesavih stvari da napravimo”
Opremljeni Wood-Mizer brentom LT15, Kuka CNC robotom, viljuškarom i velikim brojem lančanih testera, Thomas je skupio sav alat koji mu je potreban da napravi ono što njegovi klijenti žele od leda.  I klijenti mu zaista dolaze sa jdinstvenim zahtevima.

Thomas redovno gradi ledene hotele, proizvodi ledene predmete za korporacijske događaje i pravi velike ledene skulpture za svečanosti, pa čak i za filmove. Pravio je skulpture u obliku automobila, logo-a kompanija , čak i krigle za pivo od leda.

Jednom je transformisao svoju radionicu u ledeno kraljevstvo za japansku modnu kompaniju, koja je snimala TV reklamu za zimsku kolekciju.

I čak i Hollywood-u treba led. Thomas je napravio sve figure Sneška Belića i sve ledene skulture za film „Sneško Belić” (The Snowman), u kom je glumio Michael Fassbender, koji je snimljen 2017. godine, u Norveškoj.

Skidanje leda
„Naša kompanija koristi 100% prirodan led”, kaže Thomas. „Razlika između prirodnog i veštačkog leda je ta da zaista možete da vidite koji je prirodan – ima mehurića, pukotina i senki. Pogotovo kada se upre svetlost u led, mnogo je spektakularniji za gledanje. Život u njemu samom čini ga jedinstvenim”.

Tokom normalne zime, Thomas skine sav led koji mu je potreban sa obližnjeg jezera, imajući sve potrebne dozvole od lokalne vlasti. On skida led testerom koja  je montirana na traktor i lančanim testerama. Svaki ledeni blok je širok 1 m i dug 2 m. Ovi blokovi se smeštaju pored još nekoliko stotina istih u njegovoj zamrznutoj radionici, sve dok ne budu došli na red za obradu.

Od ledenog bloka do ledene umetnosti
Kada Thomas ima klijenta i kada isplanira projekat, prvo reže blokove na približnu veličinu na svojoj Wood-Mizer brenti LT15, koju je podesio da bude specijalno za rezanje leda. Na postolje brente je dodatno montirana ploča, kako bi se ledeni blokovi lako postavljali i skidali. Kako je u radionici temperatura uvek -5°C, sečiva i remenje moraju da se drže na temperaturi iznad nule, kako se led ne bi nagomilavao na njima. Kako bi to omogućio, Thomas je dodao dva mala grejača na glavu brente.

Prema Thomasu, led nije komplikovan za rezanje. „Dok god je sečivo oštro, Wood-Mizer je odličan za rezanje leda”. Za ceo dan rezanja, Thomas sečivo promeni dva puta.

Brenta ide sa Thomasom i kada mu određeni projekti zahtevaju rezanje na licu mesta. „Nosio sam brentu severno od Arktičkog polarnog kruga nekoliko puta za neke projekte”.

„Kada imam neki problem sa brentom, samo pozovem Wood-Mizer kancelariju, koja me podrži i preko telefona, pa potrebne delove dobijem već sledećeg dana. Oni su veoma pouzdan dobavljač”.

Nakon brente, ledeni blokovi se oblikuju na Thomasovom Kuka CNC robotu, na kom može da skenira bilo koji predmet i da napravi 100% vernu kopiju.
Isporuke leda tokom cele godine
„Mnogo klijenata nas ne pita za usluge tokom leta, jer ne mogu da veruju da je moguće da možemo da održimo i da im dostavimo led kada su veće temperature. Ali možemo. Ako imate 1m³ ledenog bloka i na temperaturi od 30°C ga ostavite u senci, svaka površina će se za 24 sata otopiti samo po otprilike 6cm, tako da i na letnjim temperaturama dosta dugo led traje.”

„Pozovite nas i mi možemo da dostavimo led i zimi i leti. Pažnja ljudi, kada vide led tokom leta je velika, jer to ne očekuju”.Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se