• Image 1
    Image 2
    Image 3
    Image 4
    Image 5
    Image 6

ČLANCI

19. jul 2018.

Izrada drvenih kašika i tanjira: Italijanska porodica održava svoj tradicionalni posao

Porodici Pereti, drvo je veoma bitan faktor za egzistenciju, kao što su to voda i vazduh. Drvo je njihov izvor prihoda već više od pola veka i obrada drveta je tradicionalni zanat ljudi, koji žive u toj dolini.

Dolinu Val Strona, u severnom Pijemontu (Italijanski Alpi) obično nazivaju ”Dolinom kašika”, jer su drvene kašike ovde poznati industrijski brend vekovima unazad.

“Val Strona dolina je nekad bila kao mala Kina – u podrumu, svaka porodica je imala svoju proizvodnju kašika”, kaže Noris Pereti, koja zajedno sa braćom Sandrom i Eziom vodi posao.

“Sve troje smo rođeni ovde i od rođenja smo živeli i disali uz drvo, jer su naši roditelji vodili posao pre nas. Ali, tržište se umnogome promenilo. Ranije se većina proizvođača jednostavno više fokusirala na kvantitet, umesto na kvalitet. Sa krizom i povećanjem uvoza, sve se promenilo i nisu sve firme to mogle da prežive”. Bilo je oko 300 malih firmi u dolini, i sve su proizvodile kašike i druge proizvode od drveta, koji su se prodavali po Italji. Sada ih ima samo 30.

“Oni koji su, kao mi, opstali, shvatili su da kvalitet i izgled moraju da budu prioritet. Kada je došlo do krize, skoro preko noći, fax mašina je prestala da štampa porudžbine, i pošta je prestala da pristiže. Na sreću, mi smo imali čvrste temelje, da se održimo i nastavimo proizvodnju, kako bismo napravili lager za neke bolje dane. Sada smo te zalihe iscrpeli, sa novim porudžbinama, i često se desi da imamo poteškoće da održimo korak sa porudžbinama koje ponovo pristižu”.

Uključivanjem brente u proizvodni pogon, uspešno je zadovoljena potražnja. “Sa Wood-Mizer-om smo otvorili mnoge mogućnosti. Postali smo konkurentniji, kada je cena u pitanju, jer više ne moramo da se oslanjamo na nečiju brentu, koja bi rezala građu za nas. Brenta nam je omogućila nezavisnost i fleksibilnost”.  

Uz LT20 na licu mesta, mogu da biraju koje drvo će da izrežu, u zavisnosti od proizvoda koji su im poručeni. Tokom godina, nastavili su da proširuju svoj asortiman: pored kašika, počeli su da proizvode drvene pladnjeve, tanjire, daske za sečenje, razne kuhinjske potrebštine, dekorativne predmete i fugurice. Skoro svi proizvodi su dizajnirani ručno – činije se prave na strugu, i sve je ukrašeno i obojeno ručno, i zatim lakirano. Pošto se većina proizvoda koristi za hranu, koriste se samo prirodna ulja na drvetu.

Sa dodatkom novih proizvoda, odabir odgovarajućeg drveta je postao od velike važnosti. “Koristimo različite vrste drveta – bukva, trešnja, jova, javor, jasen i orah. Neke naše trupce dopremamo iz Švajcarske, a neke sa planina, oko naše doline. Wood-Mizer brenta je veoma važan deo našeg napretka, koji nam daje mogućnost da sečemo daske na dimenziju koja nam je potrebna. To je veoma efikasna mašina koja je promenila način našeg rada”.

www.fraperlegno.it

Autor: Martina Valentini, GreenPress EnvironmediaName:
Email:
Subject:
Message:
x

WOOD-MIZER NOVOSTI

Otvorili ste stranicu novosti Wood-Mizer kompanije – svetskog lidera u proizvodnji trakastih testera i mašina za sečenje. Ovde možete naći novosti, savete o upotrebi opreme i intervjue sa vlasnicima mašina.

Svaka priča – poslovna ideja ili novi pristup  vam otvaraju nove mogućnosti u razvoju vašeg posla. Ako ste u potrazi za novim tehnologijama ili razmišljate o novom projektu – na pravom ste mestu!

WOOD-MIZER NOVOSTI

NOVINE

Newsletter

Ukoliko Vam se sviđa ovaj članak, nemojte propustiti sledeće! Dobijajte mesečne novosti i članke od Wood-Mizera u inbox.

Prijavite se